Kamēr valdība turpina meklēt risinājumus veselības nozares sakārtošanai, nepietiekamais valsts finansējums veselības pakalpojumiem, nekonsekventā valsts veselības politika, kā arī medicīnas pakalpojumu cenu pieaugums, palielina iedzīvotājiem izmaksas un liek meklēt alternatīvus veidus, kā to kompensēt. Visbiežāk tā ir privātā veselības apdrošināšana, kuru aizvien vairāk darba devēju iegādājas saviem uzņēmuma darbiniekiem,” norāda apdrošināšanas sabiedrības “Seesam” Veselības apdrošināšanas departamenta vadītāja Ramona Mežale.

Tas, ar kādu slimību cilvēks saslims un to, cik viņam nāksies tērēt veselības aprūpei, nav iespējams paredzēt. Diemžēl ir novērojama pakāpeniska tendence medicīnas pakalpojumu sadārdzinājumam. Tas ir izskaidrojams gan ar valsts nepietiekamo atbalstu, gan tehnoloģisko risinājumu pielāgošanu mūsdienu prasībām, gan arī speciālistu piesaisti. Lieki piebilst, ka ne visu iedzīvotāju pirktspēja ir pielāgota valstī pastāvošajam medicīnas tirgum,” norāda Ramona Mežale.

Veselības apdrošināšanas polise nodrošina iespēju pacientam saņemt kvalitatīvus maksas pakalpojumus, tā preventīvi pasargājot no slimību komplikācijām. “Seesam” veselības apdrošināšanas polise atkarībā no izvēlētās programmas piedāvā saņemt līdz pat 1800 laboratorijas izmeklējumiem. Bet, rūpējoties par topošajām māmiņām, “Seesam” piedāvā visplašāko grūtniecības pakalpojumu segumu, tostarp, diagnostiku auglim un neierobežotu nepieciešamo ultrasonogrāfiju skaitu.

Ja 2016.gadā iedzīvotāji izjuta jaunos ierobežojumus laboratorisko izmeklējumu segmentā, tad šis un nākamais gads būs smagāks tiem pacientiem, kuriem būs nepieciešami padziļināti izmeklējumi – magnētiskā rezonanse, kompjūtertomogrāfija un tml.. Nepietiekamais valsts kvotu daudzums var novest pie dramatiskām sekām – novēlotas slimības diagnostikas un vēlīnas ārstēšanās procesa uzsākšanas. Tāpēc aizvien biežāk pacienti izvēlas maksas pakalpojumus, tā samazinot gaidīšanas laiku no vairākiem mēnešiem līdz dažām dienām.

Pētījumi liecina, ka ieguldījumi veselībā ir cieši saistīti ar cilvēka mūža garumu. Kamēr valdība vēl turpina meklēt versijas, kā nodrošināt pieejamus veselības pakalpojumus, tikmēr pacientiem ir jāizmanto alternatīvas – iespējas, ko piedāvā privātie apdrošinātāji,” norāda “Seesam” Veselības apdrošināšanas departamenta vadītāja Ramona Mežale.

Saistītās tēmas: FinansesIzmaksasVeselības Apdrošināšana

youtube icon
Abonēt youtube