ASV klātbūtne Baltijas reģionā ir bijusi un būs kritiski svarīga, šodien tiekoties ar ASV Nacionālās gvardes biroja priekšnieku ģenerāli Džozefu Lengielu un Mičiganas Nacionālās gvardes komandieri ģenerāli Gregoriju Vadnaju sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, Vējonis apliecināja, ka ASV ir Latvijas ciešākais sadarbības partneris valsts aizsardzības spēju stiprināšanā, un ASV klātbūtne Latvijā tiek augsti novērtēta.

ASV klātbūtnes nozīmi Baltijā parāda arī pašlaik notiekošās starptautiskās militārās mācības “Saber Strike 2017”, ko vada ASV. Tāpat ir svarīgi pilnveidot karavīru zināšanas un attīstīt prasmes, jo bez tām nebūs nozīmes arī pašai modernākajai tehnikai, ir pārliecināts Valsts prezidents.

Vējonis uzskata, ka mainoties drošības situācijai pasaulē, starptautiskajai sadarbībai valstu aizsardzības spēju stiprināšanā ir ļoti liela nozīme. Latvija nākamgad palielinās aizsardzības izdevumus līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta; turpinās bruņoto spēku attīstība, un ASV šai procesā Latvijai sniedz nepārvērtējamu atbalstu, viņš norāda.

Savukārt ģenerālis Lengiels sarunas laikā apliecināja, ka sadarbība ar Latviju ir ļoti svarīga arī ASV, tāpēc 24 gadu laikā izdevies ļoti daudz paveikt. Viņš uzsvēra, ka ASV apņemšanās drošības sadarbībai ir patiesa un pārliecinoša, un ASV klātbūtne Baltijas reģionā pastiprinās.

Īpaši uzteicama ir sadarbība ar Mičiganas Nacionālo gvardi, kuras komandieris ir ģenerālis Vadnajs. Kopā ar Mičiganas Nacionālo gvardi vairāk nekā divdesmit gadu garumā īstenoti ļoti nozīmīgi projekti Latvijas aizsardzības spēju attīstībai, skaidro Valsts prezidenta kancelejā.

Saistītās tēmas: ASVBaltijaRaimonds Vējonis

youtube icon
Abonēt youtube