Šobrīd top pēc Anšlava Eglīša romāna “HOMO NOVUS” motīviem veidota filma, kas ar smaidu skatās uz kaislībām 30. gadu beigās Rīgas mākslinieku dzīvē. Filmā netrūkst smieklīgu pārpratumu un kuriozu, kā arī, protams, ieskats izsmalcināto lautiņu bohēmā. Un runājot par bohēmu, pie lomas Rīgas švītiņu ainās ticis arī pašmāju raženākā auguma īpašnieks basketbolists Kaspars Kambala.

 

Ar vairākiem filmēšanas etapiem un dažādām lokācijas vietām top viena no intriģējošākajām pašmāju komēdijām “HOMO NOVUS”, kas jau visai drīz no Rīgas pārcelsies uz Liepāju. Interesanti, ka filmas veidotāji ir pierunājuši likt lietā savu aktiera talantu vienam no pašmāju augumā raženākajiem sportistiem Kasparam Kambalam. Turklāt pēc neoficiālas informācijas, viņam nāksies saspēlēties ar augumā krietni īsāko aktieri Lauri Dzelzīti. Jau abu kopīgā fotogrāfija no filmēšanas laukuma šķiet jau komiska pati par sevi. Taču būs vien jāciešas, jo pati filma uz lielajiem ekrāniem iznāks tikai 2018. gada novembrī.

Romantiskā intrigu un pārpratumu komēdija ir latviešu literatūras klasikas ekranizācija, stāsts par jaunu un nabadzīgu, bet ambiciozu provinces mākslinieku Juri Upenāju, kurš no laukiem ierodas Rīgā, lai iekarotu savu vietu mākslas pasaulē. Jau pirmajā vakarā nokļūstot mākslinieku bohēmā un satiekot savu mīlestību, Jura pirmie soļi Rīgā izvēršas par komisku, reizēm aizkustinošu pārpratumu virknējumu. Romāns “Homo Novus” ir ievērojamā latviešu rakstnieka, žurnālista un gleznotāja Anšlava Eglīša otrais prozas darbs ar zīmīgu virsrakstu – tulkojumā no latīņu valodas «jaunais cilvēks», un latviešu literatūras vēsturē tas ienāca spilgti kā drosmīgs pieteikums latviešu modernā romāna žanrā. Raksturu meistars Eglītis pārsteidz ar dzirkstošu valodu, trāpīgiem apzīmējumiem un vieglu vēstījuma stilu, intrigu sakāpina fakts, ka romāna galvenajos varoņos atpazīstami 30. gadu Latvijas pazīstamākie mākslinieki un literāti, tostarp nav noliedzama romāna galvenā varoņa Jura Upenāja tēla līdzība ar pašu autoru Anšlavu Eglīti. “Filmas darbība notiek pagājušajā gadsimtā, starpkaru posmā – Latvijas brīvvalstī, cerību un ideju laikā. Dinamiska notikumu vērpete savijas ap filmas centrālo varoni, ļaujot mums līdz ar viņu iepazīt krāsaino un atraktīvo tā laika sabiedrību, ieraudzīt varoņa personīgo un profesionālo izaugsmi, vērot attiecību nianses starp filmas varoņiem un iespējamo mīlestības parādīšanos. Mēs, filmas autori, vēlamies nokļūt šajā gaismas un mākslas piepildītajā laikā – strādājam pie vides un tēlu patiesām niansēm, bet dokumentālu vēsturisko patiesību nesolām. Veidojam sapni par nākotni,” atklāj filmas režisore un scenārija autore Anna Viduleja.

 

Foto: LETA un Facebook

Saistītās tēmas: filmaHOMO NOVUSKaspars Kambala

youtube icon
Abonēt youtube