Jūnijs tuvojas izskaņai un laiks apsvērt, kur un kādus pašmāju festivālus šovasar apmeklēt. Portāls RītaKafija.lv ir apkopojis desmit šovasar visvairāk presē pieminētos vasaras festivālus. Atliek vien izlasīt un atrast sev piemērotāko vasaras izklaidi.

 

Rupjmaize

Norises laiks: 30. jūnijs – 1. jūlijs
Norises vieta: Smiltene

Cena – 20 eiro

 

Šķiet, ka pēdējos gados daudzi Latvijas festivāli ir auguši savos apmēros, kļuvuši profesionālāki un saņem arvien vairāk uzmanības no masu medijiem. Tomēr netrūkst arī dažādu alternatīvo mūzikas festivālu. Daži no tiem ilgāk par diviem gadiem savu pastāvēšanas mūžu nespēj izvilkt. Ir arī tādi, kas aizvien turas pie dzīvības un aizvien spēj uzrunāt klausītājus. Kā labs  piemērs tam ir festivāls “Rupjmaize”, ko viesu namā “Kalbakas” rīko Smiltenē. Festivāla rīkotājiem vajadzēja gadu ilgu klusuma pauzi, lai šogad “Rupjmaize” atkal atgrieztos pie klausītājiem.

 

Ogres kantrimūzikas festivāls “Country Island”

Norises laiks: 30. jūnijs- 1. jūlijs

Norises vieta: Ogres sala

Cena- 10 – 22 eiro

 

Ogres kantrimūzikas festivālā “Country Island” viesosies mākslinieki no Vācijas, Amerikas un Lietuvas. Festivāla  pirmā diena – 30.jūnijs – vairāk tiks veltīta tradicionālajam kantri. Latviju šajā dienā pārstāvēs iecienītie kolektīvi “Klaidonis”, “JukeBox” un “Sestā jūdze”, turklāt šī diena būs īpašs veltījums šopavasar mūžībā aizgājušajam leģendārajam grupas Čikāgas piecīši dibinātājam Albertam Legzdiņam (1933 – 2017). Festivāla otrās dienas devīze ir americana, kad vairāk skanēs modernais kantri un kantriroks. Ar īpašu programmu festivālā piedalīsies lietuviešu dziedātāja Alvita. Festivāla otrajā dienā muzicēs mūsu pašu lieliskie “Latvian Blues Band”, bet festivālu noslēgs amerikāņu kantriroka grupa “Modern Earl”. Šī grupa Latvijas klausītājiem jau ir labi pazīstama un viņu sniegumu var salīdzināt vienīgi ar “Charles Daniels Band” vai “Lynyrd Skynyrd” skanējumu.

 

Komēta

Norises laiks: 7. jūlijs – 9. jūlijs

Norises vieta: Daugavgrīvas cietoksnis, Rīga

Cena: 30- 40 eiro

 

“Komēta” ir vienīgais no festivāliem, kas norisināsies Rīgā, un tā nebūt nav vienīgā lieta, kas to padara atšķirīgu no citiem festivāliem Latvijā. Festivāla galvenā skatuve būs veltīta pasaules mūzikai, tikmēr pārējās divas, attiecīgi etno-elektronikai un tehno. Tomēr mūzika būs tikai daļa no tā, ko “Komētā” redzēt, jo plānots, ka tikpat svarīga vieta tajā atradīsies arī mākslas performancēm, kino, cirkam, lekcijām, diskusijām un darbnīcām, pie tam nozīmīga vieta festivālā būs arī tā norises vietai – Daugavgrīvas cietoksnim. Kaņepes Kultūras Centra komandas organizētais festivāls “Komēta” patiešām nav vienkārši festivāls, bet gan sociāls eksperiments, kas pēta to, kā cilvēki spēj sadzīvot ar pilsētu, dabu un arī viens ar otru.

 

 

Playground Festival

Norises laiks: 7. jūlijs – 9. jūlijs

Norises vieta: Sporta komplekss “333”, Ropažu novads

Cena:15- 40 eiro

 

Sporta kompleksa “333” rīkotajā “Playground Festival” muzikālā programma ir tikai kā papildu piedeva visām pārējām aktivitātēm. Tā vietā uzsvars šeit ir likts uz fiziskām aktivitātēm – trīs dienu garumā tā apmeklētājiem ir iespēja izmēģināt dažādus vairāk vai mazāk ekstrēmus sporta veidus, kā arī vērot, kā paraugdemonstrējumus sniedz šo sporta veidu profesionāļi.

 

Positivus

Norises laiks: 14.jūlijs- 16. jūlijs.

Vieta: Salacgrīva

Cena: 40- 250 eiro

 

“Positivus” festivāls ir Baltijā lielākais mūzikas un mākslas festivāls, kas ik gadu jūlija vidū notiek Salacgrīvā. Pirmo reizi festivāls notika 2007. gadā. Šogad festivāls atzīmē savu desmitgadi un uz skatuves ir savākti teju visi šī brīža radio patērētāju mīluļi. Taču rūpīgāk papētot piedāvātos māksliniekus nav neviena īsta WOW- šo es gribu dzirdēt. Un kā patīk ņirgāties šī festivāla nīdējiem, tad šogad atkal varbūt patiešām atbrauks dziedātāja Elija Goldinga. Skauģi var skaust, bet “Positivus” ir pašmāju festivālu veterāns. Un, visdrīzāk, lielākā daļa festivāla publikas dosies tieši uz Salacgrīvu, kaut vai aiz ieraduma.

 

 

Fono Cēsis

Norises laiks: 21. – 22. jūlijs

Norises vieta: Cēsis

Cena- bez maksas

 

“Fono Cēsis” ir pasākums, kas izaudzis no agrāk populārā festivāla “FonoFest”. Tas pēdējoreiz notika 2012. gadā. Festivāla rīkotāji atgriezās ar jaunu pasākuma konceptu, no Cēsu pievārtes pārceļoties uz Cēsu pilsētas centru. Fono Cēsis notiek Cēsu pilsētas svētku ietvaros, līdz ar to tas ir raksturojams kā vidusceļš starp festivālu un pilsētas svētku koncertu. Un šis ir uzskatāms par vienīgo pašmāju bezmaksas mūzikas festivālu. Pie tam uz skatuves ir iespēja baudīt patiešām labas un kvalitatīvas grupas. Šogad šī festivāla rīkotāji pie sevis ciemos vilina baudīt igauņu zināmāko grupu “Ewert and The Two Dragons”.

 

Laima Rendez Vous Jūrmala”

Norises laiks: 20.- 23.jūlijs

Norises vieta: Dzintaru koncertzāle

Cena- 40 – 200 eiro

 

Jau mazāk kā pēc mēneša Jūrmalā sāksies starptautiskais festivāls “Laima Rendez Vous Jūrmala”, kura četru dienu koncertu programma šogad ir vēl vērienīgāka nekā iepriekšējos gados, un mākslinieku saraksts aizvien tiek papildināts. Festivāla atklāšanas vakarā uz skatuves kāps Iļja Lagutenko, 21.jūlijā Aleksandrs Reva, savukārt, 22. un 23.jūlijā apmeklētājus priecēs Grigorija Ļepsa uzstāšanās. Festivālā  uz koncertzāles skatuves kāps arī pasaulslavenā Latvijas operdziedātāja, soprāns Kristīne Opolais, estrādes zvaigznes Jeļena Vaenga, Valērijs Ļeontjevs, Valērijs Sjutkins, Latvijas pārstāvji Intars Busulis, Jānis Stībelis, internacionālais starpžanru mūzikas kolektīvs “DAGAMBA” un daudzi citi.

 

 

Summer Sound

Norises laiks: 28. – 29. jūlijs

Norises vieta: Liepāja

Cena: 25 – 105 eiro

 

“Summer Sound” ir festivāls, kas savos pirmajos gados centās izvairīties no salīdzinājumiem ar pasākumu, kas tajā pašā lokācijā noritēja iepriekš – “Baltic Beach Party”. Taču nu tas nenoliedzami ir pašmāju populārākais pludmales festivāls. Muzikālais piedāvājums galvenokārt ir viena hita ārzemju grupas un visi, kas ir populāri uz pašmāju skatuves. Šķiet, ka šī festivāla firmas zīme varētu būt Dons. Viņš ir viens no tiem māksliniekiem, kas šajā Liepājas festivālā uz skatuves ir manīts visbiežāk. Šogad no mūsējiem pieminēt vērts ir “Triānas parku” un “Skyforger”.

 

 

Sunset Festival

 

Norises laiks: 31. jūlijs / 9. augusts / 15. augusts

Norises vieta: Sigulda

Cena: 29- 45 eiro

 

Šo gan visai grūti nosaukt par īstu festivālu, jo tā ietvaros paredzēti trīs koncerti trīs dažādos datumos. Taču, ja jau festivāls, tad festivāls. Un vismaz pagājušo gadu šis koncertu sērijas festivāls ar Siguldas pils gaisotni uzrunāja daudzus melomānus. Un tieši mūzika būs tā, kas arī šogad uzrunās doties uz šo festivālu Siguldā. Domāju, ka “Sunset Festival” slavenākais vārds – “The xx” – īpašus komentārus neprasa nevienam, kas seko līdzi mūzikai, jo šis britu trio ir viena no šobrīd aktuālākajām grupām pasaulē.

 

Foto: Jānis Ogle un publicitātes materiāls

youtube icon
Abonēt youtube