Latvijas pirmā rakete vīriešu tenisā Ernests Gulbis Zviedrijā notiekošā Bostades “ATP World Tour 250” sērijas turnīra otrās kārtas mača pirmajā setā ar rezultātu 6-4 uzvarēja sacensību piekto numuru Karenu Hačanovu no Krievijas.

Lai sasniegtu pirmo ATP ceturtdaļfinālu kopš 2015.gada oktobra, Gulbim nepieciešams uzvarēt vēl vienā setā.

Jau pirmajā geimā Hačanovam bija breikbumba, tomēr Gulbis to atspēlēja ar netveramo servi. Kopumā mačs ritēja līdzvērtīgi un tikai trīs geimus servētāji uzvarēja “sausā”, bet pie breika iespējām neviens no tenisistiem vairs nespēja tikt līdz pat desmitajam geimam. Tajā Hačanovs pamanījās veikt pirmās divas dubultkļūdas mačā un Gulbis izmantoja pirmo breikbumbu, kas arī bija setbumba, triumfējot ar 6-4.

Gulbis pasaules rangā pašlaik atrodas vien 384.vietā, kamēr 21 gadus vecais Hačanovs ir 33.pozīcijā, turklāt turnīrā izlikts ar piekto numuru.

Abi sportisti iepriekš savā starpā nebija spēkojušies.

Šī mača uzvarētājs ceturtdaļfinālā spēkosies ar ukraini Aleksandru Dolgopolovu vai argentīnieti Orasio Sevaljosu.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Gulbis Bostades turnīra pirmajā kārtā ar 4-6, 6-3, 6-2 uzvarēja beļģi Artūru de Grēfu, kurš ir planētas 115.rakete. Tādējādi latvietis tika vien pie trešās uzvaras šosezon ATP turnīru pamatsacensībās, turklāt pirmās divas bija “Grand Slam” turnīros. Sezonā kopumā viņam tā bija vien piektā uzvara 13 mačos.

Par otrās kārtas sasniegšanu Gulbis nopelnījis 20 ATP pasaules ranga punktus, kas atkal ļaus veikt nelielu kāpumu labāko tenisistu sarakstā.

Tikmēr Hačanovam šī turnīra pirmā kārta bija brīva. Zīmīgi, ka pēc sākotnējās izlozes Gulbim otrajā kārtā bija plānots tikties ar francūzi Rišāru Gaskē, kurš bija izlikts ar ceturto numuru, tomēr pēc viņa izstāšanās no sacensībām tika veikti nelieli pārkārtojumi izlozes zarā un Hačanovs tika pie brīvas pirmās kārtas.

Hačanovs pasaules tenisa elitē ielauzies pēdējos pāris gados. Līdz šim viņa kontā ir viens ATP titulus, kuru krievs ieguva pērn oktobrī, triumfējot Ķīnā notikušā Čendu “ATP World Tour 250” sērijas turnīrā, turklāt tas lielvalstij Krievijai bija pirmais ATP tituls trīs gadu laikā. Pakāpeniski uzlabojusies arī sportista vieta rangā, bet rekords ir tieši 33.pozīcija, ko viņš ieņem pašlaik.

Šosezon Hačanovs ir uzrādījis konkurētspējīgus rezultātus. Pavasarī Krievijas sportists sasniedza ceturtdaļfinālus Barselonas 500 punktu un Lionas 250 punktu turnīros. Zīmīgi, ka Barselonā Hačanovs izcīnīja pirmo uzvaru pār kādu pasaules ranga pirmā desmitnieka spēlētāju, trešajā kārtā pieveicot beļģi Dāvidu Gofēnu. Šobrīd krievs “Top10” spēlētājus karjeras laikā uzvarējis divas reizes.

Vēlāk sekojošajā Francijas atklātajā čempionātā Hačanovs aizkļuva līdz pat astotdaļfinālam, pēc tam viņš sasniedza pusfinālu ATP turnīrā Hallē, kā arī aizkļuva līdz trešajai kārtai Vimbldonas čempionātā. Pēdējās trīs neveiksmes krievs cietis pret tenisa grandiem Endiju Mareju, Rodžeru Federeru un Rafaelu Nadalu.

Šosezon Hačanovs izcīnījis 18 uzvaras 36 mačos, bet uz māla seguma, kāds ir arī Bostadē, viņš uzvarējis desmit spēlēs no 16.

Gulbis kopš pērnā gada augusta cīnījies ar veselības problēmām un Bostades turnīrā viņš var piedalīties ar aizsargāto rangu. Iepriekš latvietis izteica skumjas, ka viņam turnīru organizatori kūtri piešķir speciālos ielūgumus, tomēr šoreiz ar aizsargāto rangu bija pietiekami, lai iekļūtu starp pamatsacensību dalībniekiem.

Gulbis februārī atgriezās kortā pēc ilgstošas traumas ārstēšanas, taču arī pēc tam sportistam veselības likstu dēļ nācās atteikties no dalības vairākos turnīros. Ja pirmajā šīs sezonas mačā latvietis spēja gūt uzvaru, nākamajos sešos dueļos viņš piedzīvoja zaudējumus. Neveiksmju sēriju latvietis pārtrauca jūlija sākumā “Challenger” sērijas turnīrā Čehijā, tomēr turnīru vēdera muskuļu traumas dēļ nevarēja turpināt. Nākamais viņa turnīrs bija Vimbldonas atklātais čempionāts, kur Gulbis samērā negaidīti aizkļuva līdz trešajai kārtai, tajā zaudējot titulētajam serbam Novakam Džokovičam.

Sniegums Vimbldonā Gulbim jaunākajā rangā palīdzēja veikt kāpumu par 241 vietu, līdz ar to latvietis tagad atrodams 348.pozīcijā.

Gulbis Bostadē pirmo reizi spēlēja tālajā 2007.gadā, kad cieta zaudējumu pirmajā kārtā, bet aizpērn viņš apstājās otrajā kārtā, zaudējot francūzim Polam Anrī Matjē. Tikmēr de Grēfs ir šī turnīra debitants.

Bostades “ATP World Tour 250” turnīrā, kas notiek uz māla seguma kortiem, ar pirmo numuru bija izlikts spānis Pavlo Karrenjo-Busta, kurš gan zaudēja otrās kārtas mačā. Pērn šajā turnīrā triumfēja viņa tautietis Alverts Ramoss.

youtube icon
Abonēt youtube