Aizvadītajā nedēļas nogalē Dzintaru koncertzālē pulcējās klasiskās mūzikas fani, jo pēc ilgākas pauzes uz kādas no pašmāju skatuvēm bija dzirdama pasaules slavenā soprāna balss īpašniece Kristīne Opolais. Pirms kāda laiciņa operas dīva uz šis skatuves jau priecēja klausītājus sev neierastajā vieglās mūzikas žanrā kopā ar Laimu Vaikuli. Portālam ritakafija.lv bija iespēja aprunāties ar burvīgo Opolais.

Brīdī, kad Laimas Vaikules festivāls jau finišēja, bet pašas Opolais solo koncerts Dzintaros vēl bija tikai uz afišām, portāls ritakafija.lv  izmantoja iespēju, ka pasaules slavu ieguvusī operas dīva Opolais beidzot viesojās mājās un aicināja viņu uz nelielu sarunu. Un, protams, Kristīne kā vienmēr laipni piekrita aprunāties. Un nevar nepiekrist viņas paustajai atziņai: “Mums latviešiem ir jāturas kopā un vienam otru vairāk jāatbalsta”.

Kādas ir sajūtas ar Laimu dziedot kopā?

  • Labas sajūtas bija. Laima ir ļoti šarmanta sieviete un šarmants cilvēks. Ļoti silts cilvēks un mums bija labs kontakts. Patiesībā mēs abas tikai nesen iepazināmies. Un, kad mēs sākām mēģināt, es biju pārsteigta cik vienkārši un mīļi ir cilvēki, kas savā mākslinieciskajā dzīve ir spējuši kaut ko izdarīt. Man ir prieks, ka festivāls ir tik atvērts un šajā laikā Jūrmalā var sastapt teju jebkura žanra mākslinieku.

Un kā ir, kad operas mākslinieki nonāk festivālā, kur uzstājās popmūziķi un rokmūziķi?

  • Kad operas mākslinieki brauc un uzstājās koncertos, kur ir rokmūzika un popmūzika, tas ir ļoti labi, jo mēs viens otru tādā veidā izglītojam.

Jūs jau festivāla sākuma preses konferencē teicāt, ka ar Laimu Vaikuli esat uz viena viļņa, vai šis vilnis turpināsies vēl kādā sadarbībā?

  • Ir kopīgi plāni. Taču, es noteikti palikšu savā žanrā. Man turpinās arī mana profesija un, pirmkārt, jau jādara pašai savs darbs. Taču, mēs gribam dažus pārsteigumus. Kaut ko jaunu, kaut ko spilgtāku, lai mums ir vairāk laika kopā to visu izmēģināt. Šoreiz man bija ļoti saspringts grafiks un mēģinājumiem nebija tik daudz laika kā gribētos. Taču, tagad galvenais ir atrast kopīgu laiku. Mums ir plāni un man ir prieks iesaistīties. Es vienmēr esmu atvērta visam jaunajam un man patīk sevi izaicināt.

Runājot par Jūsu ierasto skatuves žanru – opermūziku, Dzintaru koncertzālē būs dzirdams arī Kristīnes Opolais solo koncerts. Un, par ko pašai lielāks uztraukums, savs solo koncerts, vai šīs Laimas festivāls?

  • Jā, mans solo koncerts augustā Dzintaros man ir ļoti gaidīts notikums. Ir prieks uzstāties mājās saviem klausītājiem. Tā ir mana publika, kas mani mīl un kuru mīlu es. Taču, runājot par uztraukumu, man bija uztraukums saistībā ar Laimas festivālu- vai publika mani uzņems. Operas mīļi maz nāk uz popmūzikas koncertiem. Taču, es jutu ļoti siltu un patīkamu uzņemšanu no skatītājiem. Es nebiju gaidījusi tik foršu uzņemšanu. Šajā festivālā atmosfēra ir fantastiska. Arī aizkulisēs mākslinieki, starp citu, ir maigāki, mīļāki un draudzīgāki, nekā mūsu operas pasaulē. Tas mani pat pārsteidza.

Pasaulē jau tā ir ierasta prakse, kad operas mūziķi sadziedās kopā ar slaveniem vieglā žanra mūziķiem. Vai gadījumā Latvijā Jūs abas ar Laimu neesat pirmās?

  • Tas vienmēr ir bijis modē. Man šķiet, ka šis tiešām Latvijā ir pirmais šāds sadarbības variants. Es domāju, ka ir svarīgi, ka mēs tie, kas dzimuši Latvijā, latvieši vai latgalieši, turamies kopā. Es pati nāku no Latgales un esmu latgaliete. Ir svarīgi, ka mēs varam no dažādiem mūzikas žanriem, tā draudzīgi satikties un izdarīt kaut ko kopīgu. Līdz ar to tas izglīto arī publiku, kas nāk tikai uz rokmūziku, vai tikai uz popmūziku. Manuprāt, tā ir viena ļoti laba lieta taisīt šādus muzikālos kokteiļus augstā līmenī. Tas arī atsvaidzina pasākumu kopumā. Un vispār mums latviešiem vairāk vajag turēties kopā un radoši strādāt vienam ar otru.

Vai arī pasaulē  jau pamanīja Jūsu duetu, varbūt ir kādas atsauksmes ārpus Latvijas dzirdētas?

  • Mani neinteresē atsauksmes. Man interesē tīri mana personīgā pieredze. Man bija interesanti iegūt jaunu pieredzi, iepazīt jaunus burvīgus cilvēkus, kas zina ko nozīmē strādāt un ko nozīmē būt profesionālim. Man, protams, bija grūti šajā koncertā dziedāt, jo bija jādzied mikrofonā un es sevi dzirdu. Operā es nedzirdu sevi, es izjūtu sevi. Tas ir nesalīdzināmi. Operas dziedāšanas process atšķiras no popmūzikas dziedāšanas. Kā jau minēju man šeit uzstājoties traucēja mikrofons un tas, ka es sevi dzirdu. Es mēģināju no tā norobežoties un dziedāt caur izjūtām, tāpat kā es to daru operā. Un tas, ka skatītāji to uztvēra ar siltām ovācijām, arī ir svarīgākās atsauksmes.

Man, piemēram, arī liekas, ka tas bija lieliski.

  • Paldies!

Un nobeidzot šo sarunu gribēju uzzināt, kas darināja jūsu skatuves tērpu?

  • Vispār man ļoti bieži rodas pašai savas domas par izskatu un tērpiem. Taču, šoreiz kleitu man darināja pazīstamā teātru kostīmu māksliniece un dizainere Kristīne Pasternaka.

Foto: Jānis Ogle un publicitātes foto

youtube icon
Abonēt youtube