Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās likumprojektu, kas paredz Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstu papildināt ar divām sevišķi bīstamām narkotiskām vielām – “U-51754” un dihlorpānu.

Attiecīgos grozījumus plānots veikt likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību”.

Pēc Veselības ministrijas (VM) paustā, abu sarakstā iekļauto vielu un to saturošu izstrādājumu lietošana var radīt nopietnu kaitējumu personas veselībai, bīstamību dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrības drošībai kopumā. Abām vielām Latvijā līdz šim tika piemērots pagaidu aizliegums.

Viela “U-51754” ir opioīds, ar kuru saistīti vismaz trīs nāves gadījumi Eiropā, savukārt viela dihlorpāns strukturāli līdzinās kokaīnam, tomēr pagaidām nav zināms, vai tai piemīt kardiotoksicitāte kā tas ir kokaīna gadījumā.

Vienlaikus likumprojekts paredz precizēt aprakstu izžāvētam augu maisījumam, kas satur marihuānu, kā arī pievienot jaunu aprakstu nežāvētam augu maisījumam, kas satur marihuānu, kā arī apmēru, līdz kuram maisījuma daudzumi atzīstami par nelieliem un sākot ar kuru – par lieliem.

Tāpat likumprojektā precizēti apraksti atsevišķām vielām un izveidotas jaunas ģenēriskās grupas.

youtube icon
Abonēt youtube