Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) būšot priecīgs, kad 1.oktobrī beigsies Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) stāsts, to ministrs pauda intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma”.

Viņš sacīja, ka norises ap RPIVA, tai skaitā pret augstskolas reformu vērstā kampaņa, faktiski vairākus mēnešus paralizējusi Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības departamenta darbu.

Lūgts komentēt vairāku RPIVA studentu aicinājumu skaidrot iespējamu budžeta vietu trūkumu vienai no maģistra studiju programmām, Šadurskis teica, ka konstatētas manipulācijas ar budžeta vietām. Situāciju ministrija vērtēs. Lūgts precizēt, kādas tieši manipulācijas notikušas, ministrs skaidroja, ka augstskolās atšķiras situācija ar budžeta vietu rotāciju, proti, dažās tā nenotiek. Plašākus komentārus viņš nesniedza, vien uzsvēra, ka studenti necietīšot.

“Es būšu priecīgs, kad 1.oktobrī šis RPIVA stāsts būs beidzies un varēsim strādāt tālāk,” pauda Šadurskis, piebilstot, ka vislielākā nelaime studentam ir studēt brīdī, kad augstskolā ir jukas.

Vaicāts, vai ir gaidāmas vēl kādas reformas augstākajā izglītībā, ministrs teica, ka ir jāuzlabo augstskolu pārvaldība, kā arī skaidri jānosaka mācībspēka algas atkarība no snieguma. Pie tā IZM šobrīd strādājot. Esot jādomā arī, kā piesaistīt jaunus speciālistus augstskolu profesūrā.

Kopumā augstskolu optimizācija turpināsies kā programmu optimizācija – jaunu, spēcīgu un lielāku programmu izstāde, skaidroja ministrs.

Kā ziņots, RPIVA beigs pastāvēt ar 1.oktobri. Marta beigās valdība pieņēma lēmumu likvidēt RPIVA, to pievienojot Latvijas Universitātei (LU), kas pārņem RPIVA studentus, personālu, studiju programmas un citas saistības.

Vairāki RPIVA Psiholoģijas maģistra studiju programmas studenti ir vērsušies pie Šadurska ar lūgumu skaidrot iespējamu budžeta vietu trūkumu vienai no maģistra studiju programmām, aģentūru LETA informēja akadēmijas studējošie.

Studējoši uzsvēra, ka lēmumā par RPIVA likvidāciju, to pievienojot LU, tika uzturēts solījums, ka studentu tiesības tiks ievērotas un saglabāsies arī finansiālie nosacījumi, tajā skaitā budžeta vietas. Solījums nostiprināts arī rīkojumā par RPIVA likvidāciju, pievienojot LU, paredzot, ka sekmīgi studējošajiem tiks nodrošinātas no valsts budžeta finansētas studiju vietas.

Studenti uzsver, ka līdz šim saņemtā informācija ir pretrunīga, jo, lai arī ir vispārīgi minēts, ka budžeta vieta tiek saglabāta, mutiski esot saņemta informācija, ka budžeta dotācija šim semestrim nav pieejama.

youtube icon
Abonēt youtube