Lietuvā laukus appludinājušo lietavu dēļ Panevēžas un Šilutes rajonos izsludināta ārkārtas situācija, pavēstīja amatpersonas. Jau iepriekš šāds šis sperts Rokišķu pašvaldībā.

“Pirmdien nokrišņu daudzums pārsniedza septembra mēneša normas pusi, lauki applūduši, zemnieki cieš postu. Mēneša norma ir 86 milimetri, bet pirmdien nolija 57. Applūduši pagrabi, bet vissliktāk ir zemniekiem – uz laukiem nav iespējams uzbraukt, tie ir ūdenī, nav aizvests siens,” ceturtdien sacīja Šilutes rajona administrācijas direktors Sigits Šeputis.

Zemnieki, kas saņem Eiropas Savienības finanšu palīdzību, pateicoties ārkārtas situācijas izsludināšanai, varēs vērsties ar oficiālu iesniegumu Nacionālajā Maksājumu aģentūrā par iemesliem, kuru dēļ viņi nespēj paveikt darbus, un tas ļaus viņiem saglabāt maksājumus. Tas arī palīdzēs komunikācijā ar apdrošinātājiem.

Atbilstoši Panevēžas rajona mēra Povila Žaguņa teiktajam, nedēļas sākumā nokrišņu daudzums bijis 50 milimetri, bet mēneša norma ir 53 milimetri. Nokrišņu daudzums septembrī bijis 153 milimetri.

Panevēžas rajonā zemniekiem ir tādas pašas problēmas kā citos rajonos – viņi nespēj izbraukt uz laukiem, novākt ražu un sagatavot zemi nākamajam gadam, skaidroja mērs.

Saistītās tēmas: ārkārtas situācijaLietavasLietuvaPanevežaŠilute

youtube icon
Abonēt youtube