Lietus un plūdu radīto postījumu dēļ daudzām lauku saimniecībām ir nopietnas finansiālas problēmas, piektdien intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Vienlaikus viņš arī atzina, ka pagaidām nav informācijas, vai kādai saimniecībai varētu draudēt arī bankrots. “Tādu ziņu mums pašreizējā brīdī gan nav, jo saimniecībām ir jau arī uzkrājumi, bet tas, ka daudzām saimniecībām ir ļoti nopietnas finansiālās problēmas, noteikti tā ir,” teica Dūklavs.

Ministrs arī informēja, ka, pēc jaunākajiem datiem, kompensācijām ir pieteikušies 1330 zemnieku, kuru kopēja apsaimniekotā platība ir 38,5 tūkstoši hektāru.

Jau ziņots, ka no 4.septembra līdz 2.oktobrim lauksaimnieki, kuriem spēcīgo lietavu un plūdu rezultātā ir gājuši bojā lauksaimniecības kultūraugu sējumi un sagatavotais siens, var pieteikties kompensāciju saņemšanai.

Lauksaimnieki kompensāciju saņems par 2017.gadā Vienotajā iesniegumā deklarētajām lauksaimniecības kultūraugu platībām un par 2017.gada ziemāju sējumiem 2018.gada ražai, kuri apsekošanas rezultātā tiks atzīti par plūdos pilnībā bojā gājušiem. Kompensāciju par sienu saņems saimniecības, ja tām Lauku atbalsta dienesta dzīvnieku reģistrā ir reģistrēti lauksaimniecības dzīvnieki zālēdāji, un apsekošanā tiks konstatēts, ka sagatavotais siens gājis bojā plūdu dēļ.

Zaudējumu apmēru plānots rēķināt, ņemot vērā noteiktās vidējās izmaksas uz hektāru attiecīgajām kultūrām. Tās tiks segtas daļējā apmērā. Kopējā kompensāciju izmaksai nepieciešamā summa tiks aprēķināta, ņemot vērā apzinātās bojā gājušās platības.

youtube icon
Abonēt youtube