Lietuvas zemnieku zaudējumi lietavu dēļ saskaņā ar provizoriskām aplēsēm var sasniegt 40 miljonus eiro, ceturtdien paziņojis zemkopības ministrs Broņus Markausks.

Kā viņš norādījis intervijā Lietuvas sabiedriskajam radio, daļa šo zaudējumu tiks segta no valsts rezervēm, bet paredzēts lūgt arī Eiropas Savienības (ES) atbalstu.

Pēc ministra teiktā, dažādos rajonos zaudējumu apmēri ir dažādi, un vislielākie – aptuveni septiņi miljoni eiro – tie ir Panevēžas rajonā, kur lietavu dēļ applūdušas lauksaimniecības zemes gandrīz 30 000 hektāru platībā.

Šobrīd ārkārtējā situācija lietavu izraisīto zaudējumu dēļ izsludināta astoņās Lietuvas pašvaldībās – Panevēžas, Šilutes, Roķišķu, Paģēģu, Kupišķu, Kretingas, Jonavas un Pasvales.

Markausks piebildis, ka nākamnedēļ ārkārtējo situāciju paredzēts izsludināt visā valstī, jo tas ļaus likt lietā līdzekļus no valsts rezervēm.

Zemkopības ministrija šonedēļ gatavojas vērsties arī pie Eiropas Komisijas (EK), bet, kā uzskata ministrs, izredzes saņemt Eiropas palīdzību nav lielas, jo zaudējumus cietuši visi Eiropas lauksaimnieki.

Vienlaikus viņš prognozējis, ka pārtikas cenām lietavu un sliktas ražas dēļ Lietuvā nevajadzētu celties.

“Reizēm par šo tematu tiek izteikti aplami pieņēmumi. Lietuva ir ES un pasaules tirgus dalībniece. Situācija Lietuvā neietekmē nedz piena, nedz labības cenas,” norādījis Markausks, kas ceturtdien tiksies ar lietavās cietušo pašvaldību mēriem.

youtube icon
Abonēt youtube