Latvijā ar kampaņas “Dod spēku vismazākajam!” palīdzību cer izveidot 61 000 eiro vērtu mātes piena banku, kas būtu tāda pirmā Latvijā, aģentūru LETA informēja kampaņas organizatoru pārstāve Elīna Malašenko.

Viņa pastāstīja, ka Latvijā vairāk nekā 6% bērnu piedzimst priekšlaicīgi, un viņiem mātes piens ir labākais uzturs. Tomēr, tā kā ne visām mātēm ir savs piens, gandrīz visur Eiropā darbojas mātes piena bankas, kur ar krūti barojošās māmiņas var ziedot savu pienu.

Pēc Malašenko paustā, patlaban Latvija un Rumānijā ir vienīgās valstis Eiropā, kurās nav izveidota mātes piena banka. Savukārt Igaunijā ir viena, bet Lietuvā pat divas aktīvas mātes piena bankas.

Viena no mātes piena bankas idejas iniciatorēm, Latvijas Neonatologu biedrības valdes priekšsēdētāja, Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas neonatoloģe Amanda Smildzere skaidroja, ka priekšlaikus dzimušajiem mazuļiem mātes piens dod visliekāko spēku augt, tāpēc mātes piena bankas izveide ir nozīmīgs projekts ļoti daudziem no Latvijas vismazākajiem bērniem. “Ir pierādīts, ka mātes piens palīdz izvairīties pat no tādām agrajiem bērniņiem raksturīgām smagām slimībām kā nekrotiskais enterokolīts. Ne visām māmiņām, bērniņam piedzimstot priekšlaikus, ir savs piens, un šādos gadījumos otra piemērotākā izvēle būtu donoru piens,” uzsver Smildzere.

Vienlaikus viņa pastāstīja, ka piena bankas izveide ir apjomīgs projekts, kas tiks īstenots vairāku gadu laikā, un tā kopējās izmaksas būs aptuveni 61 000 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Smildzere norādīja, ka par līdz gada beigām veiktajiem ziedojumiem būs iespējams ielikt projekta pamatus jeb veikt pirmo soli projekta īstenošanā, iegādājoties vienu no vissvarīgākajām ierīcēm – mātes piena analizatoru, kura izmaksas lēšamas ap 27 000 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli. Turklāt gadījumā, ja tiks ziedots lielāks apjoms līdzekļu, tas ļaus iegādāties arī speciālus ledusskapjus donoru piena saldēšanai. “Ir būtiski piebilst, ka mātes piena bankas mērķis būs nodrošināt donoru pienu vismazākajiem pacientiem visos Latvijas neonatoloģijas centros, ne tikai Rīgā,” uzsvēra Smildzere.

Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa pastāstīja, ka piena bankas izveide palīdzēs par pašu mazāko pacientu veselību rūpēties vēl labāk. “Lai priekšlaikus dzimis bērniņš varētu izaugt un būt vesels, ir nepieciešamas īpašas rūpes un atbalsts. Jau līdz šim līdzcilvēki ir ļoti daudz palīdzējuši, lai uzlabotu mūsu pašu mazāko pacientu veselību un atbalstītu viņu ģimenes, taču joprojām, vadoties no pasaules prakses un pieredzes, ir lietas, kas mūsu bērniem būtu nepieciešamas. Piena bankas izveide ir ļoti svarīgs solis, lai uzlabotu bērnu veselību un novērstu smagas veselības problēmas nākotnē,” sacīja Dambiņa.

Vienlaikus priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku biedrības “Esmu klāt!” dibinātāja Sanita Ziediņa uzsvēra, cik svarīgs mammas piens ir vismazākajiem. “Kad pasaulē nāca mani mazuļi, izjutu to, cik svarīgs ir mātes piens – it īpaši, ja piena nav. Bērniņam piedzimstot priekšlaikus, svarīga ir katra pilīte, taču man piena nebija, un es to ļoti pārdzīvoju. Tajā pašā laikā blakus bija mammas, kurām bija tik daudz piena, ka palika pāri – bija žēl skatīties, ka tas iet zudumā. Mātes piena bankas izveide ir liels atbalsts gan mazuļiem, gan viņu māmiņām,” stāstīja Ziediņa.

Vieni no kampaņas iniciatoriem un rīkotājiem ir arī zīdaiņu un bērnu pārtikas ražošanas uzņēmums “Nutricia”, kas vairāk nekā 40 gadus savā zinātnes centrā “Nutricia Research” Nīderlandē pēta mātes pienu.

“Nutricia” vadītājs Baltijas valstīs Guntars Zālītis informēja, ka uzņēmums pēta mātes pienu un par savu misiju uzskata mazuļu agrīnajā dzīves posmā uzņemtā uztura kvalitātes veicināšanu, jo katrs bērns ir pelnījis iespēju saņemt labāko uzturu un izaugt vesels. “Piemēram, pagājušā gada laikā vien tika atklāti 600 jauni proteīni, kas atrodas mātes pienā. Šī bagātā pētnieciskā pieredze ļauj mums maksimāli ievērot mazuļu uztura vajadzības savu produktu ražošanā, vienlaikus secinot, ka mātes piens savas sarežģītās ķīmiskās formulas dēļ ir vispārsteidzošākais šķidrums pasaulē,” norāda Zālītis.

Malašenko informēja, ka atbalstīt Latvijā pirmās mātes piena bankas izveidi var, iegādājoties “Aptamil” piena maisījumus ar akcijas uzlīmi “Rimi” veikalos, zvanot uz Bērnu slimnīcas fonda ziedojumu tālruni 9000 6988 vai ziedojot fonda mājaslapā, kā arī ziedojot lielveikalos “Rimi” un “Supernetto”.

youtube icon
Abonēt youtube