Jautājums par efektīvāku valsts pārvaldi ir valdības darba kārtībā un tiks risināts, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Opozīcijas deputāte Inguna Sudraba (NSL) norādīja, ka saistībā ar nākamā gada valsts budžetu nav redzams, ka būtu veikti pasākumu, lai virzītos uz efektīvāku valsts pārvaldi, piemēram, tā vietā, lai samazinātu štata vietu skaitu, tās pat pieaugot.

Premjers gan norādīja, ka šis jautājums nav saistīts ar budžeta paketes likumiem. Viņš skaidroja, ka jautājums “ir procesā”, jo pagaidām vēl nav vienošanās par iecerēto reformu – tiešajā valsts pārvaldē samazināt darbinieku skaitu par aptuveni 6%.

Valdības vadītājs gan uzsvēra, ka sarunas turpinās un šonedēļ paredzēta diskusija ar Valsts kancelejas (VK) pārstāvjiem.

Kā ziņots, VK plāns paredz likvidēt lielāko daļu vakanto amata vietu, iesaldēt jaunu amata vietu veidošanu, kā arī trīs gadu laikā tiešajā valsts pārvaldē samazināt darbinieku skaitu par aptuveni 6%.

VK direktors Jānis Citskovskis iepriekš skaidroja, ka tā nebūs mehāniska štata griešana, bet gan tiks mainīts veids, kādā valsts pārvalde strādā un nodrošina pakalpojumus iedzīvotājiem.

Tāpat reforma paredz celt algu griestus valsts pārvaldē strādājošajiem līdz 80% no privātajā sektorā maksātā atalgojuma, kā arī piedāvāts ieviest jaunu atlīdzības regulējumu valsts pārvaldē.

VK arī rosina pārskatīt mazu un ļoti mazu valsts iestāžu funkcijas, galvenokārt fokusējoties uz šo iestāžu funkciju centralizēšanu.

youtube icon
Abonēt youtube