Domājot par pilnvērtīgu un kvalitatīvu uzturu, mūsdienās arvien ierastāk kļūst izdarīt gudras un pārdomātas izvēles, gan gatavojot ēdienreizes savā virtuvē, gan ieturot maltīti ārpus mājām. Tomēr bērnu ēdienkarte dažādu iemeslu dēļ nereti aprobežojas ar fritētiem kartupeļiem, cīsiņiem un citiem pusfabrikātiem. Lai diskutētu par to, kā bērnus radināt pie veselīga uztura jau no bērnības un kādas ir iespējas izvēlēties pilnvērtīgu maltīti mazajiem arī kafejnīcās un restorānos, piektdien, 27.oktobrī, uz izzinošu un radošu pēcpusdienu LIDO Spice restorānā pulcējās vairāki desmiti mammu un tētu kopā ar savām atvasēm.

Veselīgā uztura pēcpusdienas vadītāja, biedrības Babyroom.lv viena no dibinātājām Anna Rozīte atzīst: „Arī man ir ļoti svarīgi, lai mana meita ēstu veselīgi un sabalansēti, diemžēl, ēdot ārpus mājas, tas bieži vien ir liels izaicinājums. Ne visi ēdinātāji pret bērnu ēdienkarti izturas atbildīgi, tādēļ ļoti atzīstami, ka ir restorāni, kas pievēršas šim jautājumam un, iesaistot zinošus uztura speciālistus, rada īpaši bērniem piemērotu un pārdomātu maltīti.”

 

Uztura eksperte, Dr. Inga Pūce stāsta: „Kvalitatīvs un pilnvērtīgs uzturs mazajiem nepieciešams smadzeņu attīstībai, kaulu, muskuļu un asins sistēmas darbībai, fermentiem, hormoniem un imunitātes stiprināšanai, vitalitātei un audiem, kā arī enerģijai un, protams, baudai. Tas nozīmē, ka vecākiem par bērnu ēdienkarti ir jādomā nemitīgi. Protams, nav pilnībā no ēdienkartes jāizslēdz našķi, bet vecākiem noteikti palīdzēs radoša pieeja, domājot par to, kā veselīgus un bērna uzturam nepieciešamus produktus pasniegt tā, lai bērns tos gribētu ēst.”

 

Lai gādātu par to, ka pilnvērtīga un uzturvērtības ziņā pārdomāta maltīte būtu pieejama ne tikai vecākiem, bet arī bērniem, Latvijas vadošais sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums LIDO radījis pirmo bērnu komplektu – KIDO plati, kura izstrādē ņemti vērā uztura speciālistes ieteikumi.

 

„Ēdiens var tikt uzskatīts par gaumes lietu, bet mūsu pārliecība ir, ka neatkarīgi no gaumes tam vienmēr ir jābūt svaigam, dabīgam un pilnvērtīgam,” stāsta Ilga Joma, LIDO produktu virzības vadītāja. „Ikviens vecāks ikdienā sastopas ar vārdiem „man tas negaršo”, „es to negribu”. Mēs vēlējāmies mazināt aizspriedumus pret vērtīgiem, bet dažādu iemeslu dēļ bērniem bieži vien mazāk iecienītiem produktiem. Tā, piemēram, KIDO platē dārzeņi kļuva par „zūdelēm” jeb dārzeņu nūdelēm, zivs ir pagatavota desiņas veidā – produktā, ko bērni pazīst un kas viņiem garšo. Savukārt saldinātu dzērienu vietā piedāvājam izvēlēties ūdeni, kas, papildināts ar sezonas augļiem un ogām, kļūst krāsaināks un bērniem uzreiz interesantāks.”

 

Veselīga uztura pēcpusdienā sadarbībā ar „Dobeles dzirnavnieks” par gudrām izvēlēm runāja arī sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga, pastāstot par to, kādi ir populārākie mīti par makaroniem un kādus produktus būtu ieteicams iekļaut bērna ikdienas ēdienkartē. Savukārt Latvijā ražoto rotaļlietu zīmola GIGI bloks idejas autore Ilona Viļuma, kuras radītās rotaļlietas ietvertas kā dāvaniņas KIDO komplektā, stāstīja par to, cik svarīgs ikviena bērna attīstībā ir radošums un kā to iespējams piešķirt arī maltītēm.

 

Pasākuma gaitā vecāki varēja uzdot ekspertiem sev interesējošus jautājumus par veselīgu uzturu. Savukārt bērni nodevās rotaļām ar atraktīvo bērnu komplekta varoni KIDO, kā arī kopā ar LIDO konditorejas vadītāju Ramunu Dauginu pagatavoja gardu un krāsainu kūku saviem vecākiem. Veselīga uztura pēcpusdienas noslēgumā gan mazie, gan viņu vecāki devās uz LIDO virtuvi, kur kopīgi degustēja KIDO plati.

 

Pasākumā viesojās arī vairāki sabiedrībā zināmi vecāki, tostarp radio personības Toma Grēviņa sieva un bloga “Viens + Viens” autore Laura Grēviņa, pludmales volejbolists Jānis Šmēdiņš ar sievu Elīnu un atvasēm, tāpat arī māksliniece Evija Ķirsone ar meitu.

 

Par LIDO grupu

Uzņēmums LIDO dibināts 1987. gadā un specializējas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma tīkla izveidē un apkalpošanā. Uzņēmums pirmais Latvijā ieviesa atklātās virtuves koncepciju pārskatāmai ēdienu gatavošanai, kā arī izstrādāja LIDO raksturīgo interjeru un mēbeļu dizainu. LIDO grupā ietilpst trīspadsmit restorāni un trīs veikali Rīgā, trīs LIDO restorāni Tallinā, divi restorāni KIRSONS un ražotne Berlīnē, gaļas un kulinārijas ražotne, alus darītava, konditoreja Rīgā. Rīgā un Rīgas apkārtnē LIDO nodrošina ēdienu piegādi.

Saistītās tēmas: bērnu ēdienkarte

youtube icon
Abonēt youtube