Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei 2018. gada martā pirmizrādi piedzīvos spēlfilma Bille, kas top pēc izcilās dzejnieces, prozaiķes un tulkotājas Vizmas Belševicas autobiogrāfiskā romāna motīviem. Filma ir tapšanas stadijā un, tās veidotāji aicina cilvēkus ziedot, lai varētu šo filmu pabeigt tā, kā tas ir iecerēts.

Šis ir smeldzīgs, vienlaikus dzīvi apliecinošs, asprātīgs un cerību pilns stāsts par kāda cilvēkbērna pieaugšanu un attiecībām ar pasauli Latvijā pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu nogalē. Filma ir veltījums mums šodien, atgādinot par īstenām vērtībām – iecietību, uzupurēšanos, nepieciešamību sevi apliecināt.

Septiņgadīgā Bille dzīvo pasaulē, kur bagātiem ir savas ielas un nabagiem – savas. Ar nabadzību Bille ir iemācījusies sadzīvot, taču mātes mīlestība meitenei liegta; tuvinieki par Billi rūpējas, bet nepārstāj atgādināt, ka Bille ir neaptēsts bērns un nekas prātīgs no viņas neizaugs…

Billei tas sāp, un meitenei ir sapnis — pierādīt sevi, izlauzties no mazvērtības žņaugiem. Billes personības ceļš pretī izaugsmei vijas cauri sarežģītam Latvijas vēstures posmam.

Reālajai Billei — rakstniecei Vizmai Belševicai – izdevās atrast savu ceļu un pierādīt, ka sapņi spēj īstenoties. Viņas radošais darbs novērtēts ar daudziem apbalvojumiem, tostarp Triju zvaigžņu ordeni un nomināciju Nobela prēmijai literatūrā.

Veidojot mazās Billes bērnības pasauli, filma tiek maksimāli pietuvināta trīsdesmito gadu Rīgas un Latvijas noskaņām. Filmēšana 2016. gada vasarā un rudenī notika gan Rīgā autentiskā pagalmā un mājā Vārnu ielā, gan Sarkandaugavā, Maskavas forštatē, gan Tērvetē un tās apkārtnē, arī Tukuma rajonā.

Filmas Bille scenārija autori ir dramaturģe Evita Sniedze un rakstnieks Arvis Kolmanis, bet vienu no Billes pagalma draugiem – prātvēderu Jančeli – spēlē Evitas dēls Eduards.

Režisore Ināra Kolmane šajā laikā montē filmu Bille Prāgā, sadarbojoties ar filmas čehu partneriem MasterFilm un MagicLab. Visiem, kas ir gatavi palīdzēt filmas tapšanai ir iespēja ziedot https://www.gofundme.com/helpbillethemovie

Saistītās tēmas: BillefilmaVizma Bellševica

youtube icon
Abonēt youtube