Lai dzīvo revolūcijā! Ar šādu ideju atgriežoties vēsturē 1906. gadā top pašmāju spēlfilma ar nosaukumu “1906”. Šonedēļ filmēšanas komanda no Liepājas pārcēlusies uz Rīgu. Un ejot caur Doma laukumu, paveras skats uz seno Rīgu un tās iedzīvotājiem. Dāmas, kas brauc tā laika tramvajā, avīžpuika skaļi mēģina notirgot jaunākās ziņas, bet kāds laucinieks ar savu zosi azotē, traucē zirgu pajūgu kustību. Rīga vienmēr ir bijusi pašmāju metropole, kurā uz katra stūra kūsā dzīvība. Tieši tādu skatu uz Rīgu šonedēļ filmē filmas veidotāji  Doma laukumā. Portāls ritakafija.lv arī pabija filmas tapšanas norises vietā un piedāvā aplūkot reportāžu, kā top jaunā filma “1906”.

 

“1906” ir viens no “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” projektiem. Filma aplūko Latvijas vēstures posmu, kas līdz šim uz lielajiem ekrāniem nav daudz atspoguļots. Pēc brāzmainajiem 1905. gada notikumiem ir pagājis kāds laiks. Soda ekspedīcijas un slepenpolicija ir gandrīz apturējušas sociāldemokrātu kaujinieku darbību. Taču viena grupa tās līdera Oratora vadībā spītīgi turpina savu cīņu.

Tiek plānots pārgalvīgs uzbrukums rūpnīcas kasei ar mērķi iegūt līdzekļus cīņas turpināšanai. Par šīs akcijas vadītāju tiek iecelts kaujinieks Pelēkais. Uzbrukuma plānošanas laikā Pelēkais uzsāk romānu ar dzejnieci Violetu, kuru pērn bija saticis kādas muižas ieņemšanas laikā. Abu izcelšanās un uzskati ir atšķirīgi, taču viņus vieno romantisms un brīvdomīgas idejas. Violetas iedvesmots, Pelēkais ierauga dzīvi citām acīm. Turpretim Violeta nemanāmi nonāk kaujinieku bīstamajā pasaulē. 1906.gada novembris Rīgā vēl ilgi palika atmiņā kā asiņaina terora un neprātīgas uzdzīves mēnesis.

Galvenās lomas atveidos aktieri Mārtiņa Kalita un Inese Pudža. Filmā piedalīsies arī Kaspars Dumburs, Toms Auniņš, Kaspars Zvīgulis, Lauris Dzelzītis, Edgars Samītis, Anita Kvāla un daudzi citi. Filma “1906” uz ekrāniem nonāks 2018. gada decembrī.

 

Saistītās tēmas: 1906Top jauna filma

youtube icon
Abonēt youtube