Ja jūs kādreiz esat jutušies noraizējušies par to, kā nosegt ikmēneša rēķinus, kā atļauties atvaļinājumu uz kādas tropiskas salas vai arī par to kā jūsu īstermiņa aizdevumi netiek atmaksāti tik ātri, kā jūs to vēlētos, jūs varat rast mieru apziņā, ka teju 72% no visiem algotajiem darbiniekiem vismaz reizi dzīvē ir piedzīvojuši tieši tādas pašas vai līdzīgas finanšu bailes kā jūs. Stress lielās devās nekad nav ieteicams, nepārtraukta trauksmes sajūta ne tikai ietekmē jūsu prieku un laimes izjūtas, bet var pamatīgi ietekmēt arī jūsu veselību. Hronisks stress var izraisīt nogurumu un sirds slimības, kā arī problēmas, ko izraisa stresa veicinātā pārēšanās, smēķēšana un citi slikti ieradumi.

Bet no finanšu bailēm ir iespējama arī pozitīva atbrīvošanās. Ja jūs saskaraties ar finanšu vai naudas stresa izraisītājiem un spējat tos pārvarēt – bailes automātiski zaudē varu pār jums. Lasiet tālāk, lai uzzinātu, kā pārvarēt divas no populārākajām mūsdienu cilvēka finanšu bailēm, lai jūsu finansiālā un fiziskā veselība var no tā gūt labumu.

Ja jūs pārdzīvojat, ka dzīvojat no vienas algas līdz otrai

Daudzi no mums ir tikai vienas neizmaksātas algas vai negaidīta rēķins attālumā no katastrofas. Cīnieties ar šo baiļu izraisīto stresu un pārtrauciet dzīvot tikai no algas līdz algai izveidojot reālu izdevumu plānu, kurā iekļauti visi jūsu fiksētie un mainīgie izdevumi, kā arī finanšu mērķi (piemēram, ietaupīšana un parādu atmaksāšana). Jūsu budžeta sastādīšana ir emocionāli jūs nomierinās, jo redzēsiet ikdienas maksājumu skaidru atspoguļojumu, bez tā jums vienmēr būs iemesls satraukties. Tālāk meklējiet veidus, kur jums ir iespējams ietaupīt, neatkarīgi no tā, cik mazs un niecīgs šis ietaupījums var šķist. Pat tādi iesākumā sāpīgi pasākumi, kā piemēram, atteikšanās no televīzijas, iepirkšanās tikai ar iepriekš sastādītu sarakstu un apkures regulēšana uz zemāku, var ietaupīt jums nepieciešamos līdzekļus drošības spilvena izveidošanai. Pakāpeniski likvidējot problēmu ietaupot piecus eiro no mobilo sakaru rēķinu, piecus eiro iepērkoties veikalā un tamlīdzīgi.

Ja jūs pārdzīvojat par mūžīgajiem parādiem, kam neredz galu

Ir maz lietu, kas ir tikpat sāpīgas, kā skatīties uz priekšu un redzēt savu nākotni, kura neizbēgami ir pilna ar parādiem. Nesen veiktais Ziemeļrietumu savstarpējais pētījums atklāja, ka 36% pieaugušo, kuriem ir uzkrātas parādsaistības, cer tās nomaksāt nākamo sešu līdz divdesmit gadu laikā, un tikai 14% pieaugušo domā, ka viņiem dzīvē nekad nebūs nepieciešamība pēc aizdevuma vai kredīta izņemšanas. Nav šaubu, ka parādi var būt ļoti nomācoši, bet tas nenozīmē, ka par tiem ir nepārtraukti jāuztraucas. Ko vislabāk darīt? Ir neskaitāms daudzums iespēju, bet pirmajai darbībai būtu jābūt sekojošai: apsēsties, izanalizēt un precīzi noteikt, cik lielos parādos esat un cik daudz jums vēl jāatmaksā, lai parādus pilnībā nomaksātu. Ar skaidru parāda un procentu likmju pilnu sarakstu ir daudz vieglāk noskaidrot, kura būtu vislabākā atmaksas stratēģija. Vispirms koncentrējoties uz parādiem ar augstām procentu likmēm, jo to primāra atmaksa laika gaitā jums ietaupīs vislielākos naudas līdzekļus. Jums jāpārkāpj vēlmei vispirms likvidēt mazos parādus, lai arī cik motivējoši tas nebūtu, jo to zemās procentu likmes neiedzīs jūs tādā bankrotā, ka neatmaksāts aizdevums ar augstām procentu likmēm. Talkā var nākt arī tiešsaistes vietne compeuro.lv, kurā iespējams salīdzināt dažādu finanšu iestāžu kreditēšanas pakalpojumus, un izvērtēt, vai parādu apvienošana zem viena aizdevēja jums nebūtu izdevīgāka.

Saistītās tēmas: Ātrie KredītiFinanses

youtube icon
Abonēt youtube