Rosinot Latvijas skolēnus  radoši izpausties un tuvāk iepazīt Rīgas ostas ikdienu un darbības virzienus, jau septīto gadu tiek organizēts skolēnu radošo darbu konkurss “Osta pilsētai”. Šoreiz tajā skolēni aicināti iemūžināt savu skatījumu uz Rīgas ostu, iesūtot pašu veidotus video, zīmējumus vai fotogrāfijas, kurās atainota ostas dzīve. Konkursa finālam kvalificējies 31 darbs, kas jau šonedēļ nodots publiskai apskatei un balsošanai sociālajos tīklos “Facebook” un “Instagram”.

Jaunieši savus talantus demonstrējuši, izmantojot dažādas pieejas. Konkursu organizē Rīgas brīvostas pārvalde, un, lai jauniešiem sniegtu iespēju iemūžināt savos darbos ostas teritoriju, konkursa dalībniekiem tika sniegta iespēja doties vienas dienas ekskursijā uz Rīgas brīvostas struktūrām ar foto un video iespējām. Jaunieši to izmantoja, bruņojoties ar foto un video tehniku, tostarp, arī, piemēram, droniem.

Kopumā sociālo tīklu lietotāju vērtējumam nodoti 15 video, 7 zīmējumi un 9 fotogrāfijas / foto kolāžas, ko iesnieguši jaunieši no Rīgas, Liepājas, Bauskas, Ogres, Ventspils un Jelgavas. Jaunākie konkursa dalībnieki ir 12 gadus veci, bet vecākie dalībnieki sasnieguši 19 gadu vecumu. Starp Rīgas mācību iestādēm aktīvi bijuši audzēkņi no Rīgas Franču liceja, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas, tāpat aktīvi piedalījušies skolēni no Rīgas Ezerkrastu pamatskolas.

Starp video ir tādi darbi kā “Skatpunkti”, kurā dažādi personāži apraksta savas asociācijas ar ostu, “Osta suņa acīs”, kur īsfilmā ietverts mīluļa skats uz ostu, “Miera osta”, kur filmas pamatā demonstrēta mākslinieciska deja, kā arī atskati no jauniešu kruīza, atpūšoties uz prāmja, un arī izglītojoši un atmosfēriski video, kas atklāj ostas darbības nianses u.c. Zīmējumos un fotogrāfijās plaši atainotas bākas, kuģi u.c. ostas infrastruktūra.

Konkursā piedalīties tika aicināti pamatskolēni, iesniedzot foto vai zīmējumu kopā ar eseju par ostu kā daļu no pilsētas ainavas vai cilvēka ikdienas, kā arī vidusskolēni – iesniedzot īsfilmu par kādu no abām tēmām. Šonedēļ visus darbus, kas atbilst konkursa noteikumiem, var skatīt un par savu favorītu nobalsot sociālajos tīklos “Facebook” (https://www.facebook.com/OstaPilsetai/), kur izvietoti visi video, un “Instagram” (www.instagram.com/ostapilsetai/), kur var skatīt zīmējumus un fotogrāfijas.

Balsot iespējams līdz 11. decembra plkst. 23:59. Katrā kategorijā par uzvarētāju tiks noteikts lielāko balsu skaitu saņēmušā darba autors, kurš savā īpašumā iegūs galveno balvu – vidusskolēns klēpjdatoru Apple Macbook Air, bet pamatskolēns – planšeti Apple iPad.

Visi darbi, kas virzīti balsošanai, tiks iekļauti arī publiskā izstādē Rīgas brīvostas pārvaldes vestibilā, kas tiks atklāta 13. decembrī. Pasākumā arī svinīgi tiks apbalvoti konkursa uzvarētāji.

Kopumā konkursam tika saņemti 69 pieteikumi no mācību iestādēm visā Latvijā, tostarp Rīgas, Liepājas, Ogres, Ventspils, Aizkraukles, Tukuma, Cēsīm, Jelgavas, Bauskas u.c. Konkursa “Osta pilsētai” mērķis ir radīt oriģinālas un radošas vizualizācijas vai īsfilmas, kas būtu izmantojamas Rīgas brīvostas ārējā komunikācijā, kā arī stimulēt jauniešu interesi un izpratni par modernas ostas darbību un tās pienesumu pilsētas attīstībā.

Saistītās tēmas: bērniOstaRīga

youtube icon
Abonēt youtube