Vairums jeb 87% Latvijas iedzīvotāju tuviniekus Ziemassvētkos un Jaunajā gadā visbiežāk izvēlas sveikt klātienē, bet 61% šim nolūkam izmanto mobilo telefonu – zvana, sūta īsziņas vai raksta novēlējumus kādā no mobilajām aplikācijām, liecina mobilo sakaru operatora BITE un tirgus pētījumu kompānijas “Norstat Latvija” veiktās aptaujas* dati.

Ziemassvētki un Jaunais gads ir kopā būšanas laiks, tāpēc daudzi šajos svētkos tuviniekus izvēlas sveikt klātienē. Tomēr tas ne vienmēr ir iespējams, jo kāds svētkos strādā, kāds ceļo, bet kāds vienkārši dzīvo citā valstī, tāpēc šim nolūkam tiek izmantotas mobilo sakaru sniegtās iespējas. Katrs trešais aptaujātais atzīst, ka savus tuviniekus svētkos izvēlas sveikt, piezvanot pa telefonu, 17% dod priekšroku īsziņām, bet 15% sūta novēlējumus kādā no mobilajām aplikācijām.  Turklāt sievietes telefoniski sveic tuviniekus svētkos biežāk nekā vīrieši. Tāpat šādu apsveikšanas veidu biežāk izvēlas rīdzinieki un vecāka gada gājuma cilvēki.

Arī BITES dati liecina, ka mobilie sakari ir Latvijas iedzīvotāju vidū populārs veids, kā sveikt radus, draugus un paziņas svētkos, jo decembrī BITES tīklā veikto zvanu un nosūtīto īsziņu skaits ievērojami palielinās. Tā, ja parasti vidējais sarunu ilgums uz vienu klientu mēnesī ir 280 minūtes, decembrī tas sasniedz 400 minūtes. Piemēram, pērn Ziemassvētku priekšvakarā vien BITES klientu veikto zvanu kopējais ilgums bija 6,4 miljoni minūšu, bet nosūtīto īsziņu skaits sasniedza 2,4 miljonus. Salīdzināšanai var minēt, ka pirms desmit gadiem 24.decembrī tika veikti 245 tūkstoši zvanu un nosūtīti teju 97 tūkstoši īsziņu.

“Ar Ziemassvētkiem un Jauno gadu saistītā komunikācija kļūst aizvien digitālāka, tāpēc gada nogalē veikto zvanu un nosūtīto īsziņu skaits sāk pakāpeniski samazināties. Neraugoties uz to, iespēju apsveikt sev tuvus un mīļus cilvēkus ar zvana vai īsziņas starpniecību joprojām izmanto daudzi. Interesanti, ka gadu no gada cilvēki visintensīvāk sazvanās 23.decembrī, kad svētku drudzis ir pilnā plaukumā – precizējot dažādus ar svētku svinēšanu saistītos jautājumus, šajā dienā mūsu klienti norunā ievērojami vairāk minūšu nekā Ziemassvētku vakarā vai gadumijā,” norāda BITES sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Karīna Javtušenko.

Lai gan pasta darbiniekiem visā pasaulē gada nogalē ir ļoti saspringts darba laiks, aptaujas dati liecina, ka ar roku rakstītas pastkartes svētkos sūta vien 8% iedzīvotāju. Interesanti, ka biežāk to dara jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Tieši šajā vecuma grupā populārāka ir tuvinieku un draugu sveikšana, izmantojot kādu no saziņas aplikācijām, piemēram, WhatsApp”, “Facebook Messenger”, “Viber” vai “Skype” – to praktizē katrs piektais aptaujātais.

“Neraugoties uz plašajām saziņas iespējām, ko piedāvā mūsdienu tehnoloģijas, novēlam šogad svētkos Latvijas iedzīvotājiem vairāk iespēju izbaudīt kopā būšanas prieku. Tāpat aicinām neaizmirst par ārstiem, policistiem, sabiedriskā transporta vadītājiem un daudziem citiem, kuri svētkos strādās, rūpējoties par to, lai tie, kuri nestrādā, varētu baudīt svētkus. Lai radītu viņiem svētku sajūtu, nevajag daudz – pietiek ar smaidu, sirsnīgu novēlējumu vai pašceptu piparkūku. Ar šo #kopāspēks enerģiju mēs varam padarīt šos svētkus skaistākus visiem!” tā Javtušenko.

* Aptauja veikta sadarbībā ar “Norstat Latvija” laikā no 23. līdz 29.novembrim, aptaujājot 1006 Latvijas iedzīvotājus.

Saistītās tēmas: AptaujaJaunais gadsZiemassvētki

youtube icon
Abonēt youtube