“Ja deputātam, realizējot savas pilnvaras, ir radušies izdevumi, deputātam no Saeimas budžeta Prezidija noteiktajā kārtībā un termiņos izmaksā Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteiktās kompensācijas šādā apmērā: ..”

Tas ir ievads Saeimas kartības ruļļa 14. (1) pantam ar 11 apakšpunktiem, kuros noteikts, – jo deputāts dzīvo tālāk no Rīgas, jo lielāku kompensāciju viņš drīkst saņemt.

Izbraukāt ar auto uz darbu, ja tas atrodas tālāk par 100 kilometriem, ir problemātiski. Savukārt, ja darbs atrodas tālu no mājām, tomēr tas ļoti patīk, cilvēks izvēlas meklēt dzīvesvietu tuvāk darbam, īrējot dzīvokli. Mēdz gadīties arī situācijas, kad darba devējs pats atmaksā darbinieka dzīvošanas izdevumus.

Pieņemot, ka darbinieks līdz šim dzīvojis Rēzeknē, bet līdz ar Saeimas deputāta pilnvaru uzņemšanos sāk strādāt Rīgā, tad, īrējot dzīvokli Rīgā, kompensējamām izmaksām optimāli būtu jābūt aptuveni 500 eiro. Tomēr realitātē tā nav. Piemēram, Juris Viļums katru mēnesi īrē mājokli par 400 eiro, turklāt vairāk kā 300 eiro vēl iztērē degvielai – tādējādi šis deputāts katru mēnesi saņem kompensācijas vidēji 730 eiro apmērā.

Bijušais deputāts Andrejs Elksniņš bijis pieticīgāks, viņš, iespējams, uz darbu devies kājām, jo transporta izmaksu viņam nav, toties mājokļa īres izmaksas sasniegušas gandrīz 630 eiro. Ir grūti iedomāties darba devēju, kurš darbiniekam būtu gatavs atmaksāt tik lielus naudas līdzekļus.

Arī Latgalē mīlētais deputāts Dzintars Zaķis katru mēnesi saņem kompensācijas mājokļa īrei vidēji 600 eiro apmērā.

Informāciju sagatavoja: Salvis Petriks

Saistītās tēmas: politikaSaeima

youtube icon
Abonēt youtube