Ekonomikas ministrijai (EM) tiks lūgts atzinums par iecerētajiem grozījumiem Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, kas paredz cigaretes un tabakas produktus mazumtirdzniecības veikalos novietot tā, lai pircējiem tie nebūtu redzami, un piedāvāt šo produktu cenu lapu, otrdien nolēma Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.

Iecerētos grozījums atbalstīja vairākums komisijas deputātu, kā arī Veselības ministrija (VM) un Latvijas Ārstu biedrība. VM uzsver, ka smēķēšanas radītie zaudējumi ekonomikai ir ļoti lieli un smēķēšanas radīto slimību ārstēšanai katru gadu tiek tērēti 29 miljoni eiro.

Pret iecerētajiem grozījumiem iebilst Finanšu ministrija (FM), norādot, ka šie grozījumi samazinās legālo tirdzniecības vietu skaitu, veicinās cigarešu kontrabandu, kā arī radīs zaudējumus budžetam 17 miljonu eiro apmērā neieņemtā akcīzes nodokļa veidā.

FM parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS) norādīja, ka smēķētāju daudzums valstī jau tāpat samazinās, turklāt daudz efektīvāks smēķēšanas ierobežošanas instruments ir nākamajos gados paredzētais akcīzes nodokļa kāpums tabakas izstrādājumiem, kas paaugstinās cigarešu cenu.

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) kopumā atbalsta smēķēšanas ierobežošanu, taču norāda, ka ar iecerētajiem grozījumiem samazināsies legālo cigarešu tirdzniecības vietu skaits, jo aprīkojums, kurā slēpti uzglabās cigaretes, tirgotājiem radīs papildus izmaksas, savukārt peļņa no cigarešu tirdzniecības ir tik maza, ka daļa tirgotāju varētu vispār atteikties no to tirdzniecības.

LDDK norādīja, ka gadījumā, ja pieņemot šos grozījumus, gada laikā pieaugs kontrabandas cigarešu īpatsvars un tiktu radīti zaudējumi budžetam, šis likums būtu jāpārskata.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti bija vienisprātis, ka ir jādomā ilgtermiņā par Latvijas iedzīvotāju veselību un labklājību un norādīja, ka FM nostāja ir “viendienīšu politika”, kas domā tikai par īstermiņa robiem budžetā. Deputāte Silvija Šimfa (NSL) uzsvēra, ka VM dati un aprēķini ir daudz pārliecinošāki par FM aprēķiniem par iespējamiem zaudējumiem. Šimfa piebilda, ka smēķēšana rada arī netiešos zaudējumus.

Šimfas vadītā darba grupa turpinās darbu pie iecerēto likuma grozījumu precīzas redakcijas izstrādes otrajam lasījumam.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija pērn novembra beigās konceptuāli atbalstīja ierosinājumu cigaretes un tabakas produktus mazumtirdzniecības veikalos novietot tā, lai pircējiem tie nebūtu redzami, un piedāvāt šo produktu cenu lapu. Deputāti vienojās, ka precīzu ierosinājuma redakciju izstrādās darba grupa.

Latvijas Ārstu biedrība likumā rosina noteikt, ka tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces mazumtirdzniecībā atļauts izvietot tikai slēgtos plauktos tādā veidā, lai tie nebūtu redzami pircējiem.

Savukārt deputāta Vitālija Orlova (S) priekšlikums paredzēja noteikt, ka šo tabakas produktu un to preču zīmju izvietošana mazumtirdzniecības vietās ir aizliegta. Lai nodrošinātu informāciju patērētājiem, mazumtirdzniecības vietās tiktu izvietota cenu lapa, kurā norādīts izstrādājuma nosaukums, cena un daudzums vienā iepakojumā. Šādi ierobežojumi neattiektos uz tirdzniecības vietām, kuru pamatnodarbošanās ir tabakas izstrādājumu tirdzniecība.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube