Ceturtdien, 25. janvārī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) tika atklāta filmas “Nameja gredzens” tērpu izstāde.Atklāšana notika sirsnīgā gaisotnē, pasākumu apmeklēja vairāk nekā 300 viesu ne tikai no kino industrijas, bet arī modes mākslas aprindām, filmēšanas radošā komanda un citi interesenti. Ielūgumi uz Tērpu izstādes atklāšanu tika izņemti rekordlielā ātrumā. Filmas veidotāji apmeklētājiem dāvināja arī bezmaksas filmas “Nameja gredzens” seansu, kas tika uzņemts ar ovācijām.

“Latviešu sievietes vienmēr ir ģērbušās eleganti un skaisti visos laikos – klaušu, karu, izsūtījuma, padomju deficīta gados un arī mūsdienās. Arheoloģijas rotu un tērpu detaļu pieejamais klāsts ļauj domāt, ka tā tas ir bijis arī vistālākajā senatnē. Veidojot tērpu komplektus filmai, iedvesmojos no šiem arheoloģiskajiem artefaktiem, kā arī iztēlojos tā laika sievieti kā skaistumu mīlošu, prasmīgu rokdarbnieci, kura rūpējas par katru savu un sava vīrieša tērpa vissīkāko detaļu. Tērpu izstāde ir īpašs notikums, jo skatītāji aizraujas ar filmas stāstu, tāpēc kostīmi, rotas, dažādas detaļas nereti paliek nepamanītas. Paldies filmas producentam Andrejam Ēķim un komandai, un atbalstītājiem, un LNB par iespēju tapt šai izstādei,” tā Sandra Sila.

Tērpu izstādes autore un filmas “Nameja gredzens” kostīmu māksliniece Sandra Sila pauda arī gandarījumu par paveikto, jo nekad iepriekš nevienai filmai Latvijā nav bijusi iespēja veidot atsevišķu tērpu izstādi, kura mijiedarbojoties ar filmu, dzīvo savu dzīvi.

Filmas producents Andrejs Ēķis stāsta: “Sandras Silas veidotie kostīmi filmai ir tik iespaidīgi, ka bija uzreiz skaidrs, ka tie ir jāparāda gan daudziem filmas skatītājiem, gan citiem interesentiem. Filmas kostīmi ir izstrādāti ārkārtīgi detalizēti, piedomājot pie katras nianses, kuras ar savām rokām izveidojuši Latvijas labākie amatniecības speciālisti. Uzskatu, ka Sandras veidotie kostīmi ir izvirzījuši augstu standartu līmeni kino kostīmu izstrādē. Izstāde ir iespēja tērpiem turpināt filmas stāstu jau citā dimensijā. Skatītājam ir iespēja būt tuvāk filmas tapšanas procesam, tiešā veidā apskatot kostīmus, kas bijuši uzvilkti filmas galvenajiem varoņiem, notraipīti ar asinīm un no jauna atkal uzburt sev stāstu par seno Zemgali”.  Izstāde apskatāma līdz 25. februārim LNB, bez maksas.

Saistītās tēmas: "Nameja gredzens"IzstādeKostīmi

youtube icon
Abonēt youtube