Ziemā biežāk nekā gada siltajos mēnešos vēlamies galdā celt sātīgas un siltas maltītes. Vislabāk tās pagatavot no bagātīgā Latvijas dārzeņu klāsta, kas šogad veikalu plauktos pieejams lētāk. Šādas maltītes ne tikai remdē izsalkumu un silda, bet var būt labs palīgs nepieciešamās vitamīnu devas uzņemšanai gada aukstajā periodā. Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka trīs ziemas sezonai raksturīgas receptes, kas pagatavotas no pašmāju dārzeņiem un sniegs gan sātu, gan tik nepieciešamās uzturvielas.
“Dārzeņiem būtu jāveido vismaz sešdesmit procentu no mūsu ēdienkartes. Neatkarīgi no to pagatavošanas veida – svaigi, cepti vai vārīti – dārzeņi ir tie, kas palīdz veidot gan garšas buķeti, gan rada sāta sajūtu un nodrošina ķermeni ar ziemā tik ļoti nepieciešamām uzturvielām. Tādēļ iesaku dažādot ziemas ēdienkarti, papildinot savas maltītes ar dārzeņu ēdieniem, piemēram, pākšaugu vai dažādu sakņu ēdieniem, kas radīs tikpat lielu sāta sajūtu kā šmorētas cūkgaļas ribiņas. Turklāt ne mazāk svarīgi, ka līdz ar nodokļu samazinājumu pašmāju dārzeņi šogad pieejami par draudzīgākām cenām,” stāsta šefpavārs Normunds Baranovkis.
Izmēģini 3 dārzeņu receptes, ko šosezon iesaka Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.
- Dzelteno tomātu un ķirbju zupa ar tortellini
Krēmīga, maiga un sildoša zupa. Lieliski iederēsies gan kā pusdienu, gan vakariņu maltīte ģimenes un draugu lokā.
Pagatavošana:
Nomizo ķiploku un apcep sviestā, tad pievieno sviesta ķirbja gabaliņus un sautē aptuveni 2 minūtes. Pēc sautēšanas pievieno tomātus un dārzeņu buljonu. Vāri zupu vismaz 20 minūtes, tad sablendē viendabīgā biezzupā. Pēc tam, pievienojot saldo krējumu, savāri krēmīgā zupā. Svaigos tortellini vari novārīt atsevišķi, bet tikpat labi tos vari likt krēmzupā un pavārīt 2 – 3 minūtes, līdz gatavībai. Dekorē ar bazilika lapiņām.
Sastāvdaļas:
Dzeltenie tomāti Getliņi – 2 gab (lielie)
Ķiploks – 2 daivas
Sviests – 2 ēdamk.
Sviesta ķirbis – ½ gab
Svaigs baziliks – 1 bunte
Dārzeņu buljons – 300 ml
Saldais krējums – 200 ml
Tortellini (pēc izvēles) Rimi – 400 g
Svaigs baziliks – dekorēšanai
- Sarkano biešu un baltās šokolādes cepumi
Izcils veids, kā bērniem iemānīt sarkanās bietes! Lielisks našķis, ko baudīt vēsajos vakaros pie kāda sildoša dzēriena.
Pagatavošana:
Krāsnī ceptām bietēm ir saldāka, koncentrētāka garša, un tajās ir mazāk mitruma, tādēļ izmanto tās. Bietes samaļ biezenī kopā ar olu dzeltenumiem un vaniļas ekstraktu. Tad balto šokolādi izkausē ar sviestu un šokolādes masai pievieno biešu biezeni. Paralēli tam sajauc cepamo pulveri, sodu un miltu maisījumu. Samaisi visu kopā un liec ledusskapī uz vismaz 1 h, lai mīkla nedaudz sastingst.
Kamēr gaidi, karsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Uz cepešpannas klāj pergamentu un liec cepumu bumbiņas, atstājot vismaz 10 cm atstarpi. Ar pirkstu izlīdzini cepumu bumbiņas tā, lai tās būtu līdzīgas mazām kotletītēm. Neaizmirsti – kārtīgi apber ar pūdercukuru! Liec cepties uz 10 minūtēm (atkarīgs no to lieluma un biezuma), līdz cepumi veido ieplaisājušas zemes efektu.
Sastāvdaļas:
Bietes – 500 g (krāsnī ceptas)
Olu dzeltenumi – 5 gab
Vaniļas ekstrakts – 1/3 tējk.
Baltā šokolāde – 200 g
Sviests – 150 g
Dzeramā soda – 1 tējk.
Cepamais pulveris – 1 tējk.
Bezglutēna miltu maisījums – 450 g (vai kviešu milti)
Pūdercukurs – cepumu apkaisīšanai
- Kārtainais kartupeļu sacepums
Veģetāra maltīte, no kuras neatteiksies pat gaļēdāji. Sātīgi un bagātīgi.
Pagatavošana:
Nomizo kartupeļus un sagriez pēc iespējas plānākās ripiņās. Tad pagatavo Bešamel mērci. Uzkarsē atsevišķā katliņā pienu. Savukārt citā katlā kausē sviestu ar olīveļļu, pievieno garšvielas un sāli. Tad pieber klāt miltus un plaucē 1 – 2 minūtes. Tikai nepiededzini! Lēnām pievieno karstu pienu un ar putojamo slotiņu maisi līdz izveidojas mērce. Tad mērcē liec sagrieztus kartupeļus un sīpolus. Nedaudz apmaisot, applaucē tos aptuveni 2 minūtes.
Karsē cepeškrāsni līdz 160 – 170 grādiem. Pa to laiku kartupeļus kārto cepešpannā. Formai nav nozīmes, taču atceries, jo vairāk kārtas būs sacepumam, jo ilgāk tas gatavosies. Pa virsu liec cepamparīru, kas izgriezts tieši tādā pašā formā kā cepamforma. Cep no 1 h līdz gatavībai, atkarībā, kādu formu izmanto. Vislabāk sacepums garšos, ja pēc cepšanas to uzliksi uz sloga, lai atdziestot kārtas saliptu un veidotu saturīgu sacepumu.
Sastāvdaļas:
Latvijas kartupeļi – 2,5 kg
Sīpols – 2 gab.
Bešamel mērcei:
Sviests – 80 g
Olīveļļa – 30 ml
Garšvielu maisījums Itāļu Selection by Rimi – 1 ēdamk.
Sāls – ½ tējk.
Kviešu milti – 2 ēdamk.
Piens, 3,5% (silts, vismaz 80 grādu temperatūrā) – 600 ml