ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija pirmdien publiskojusi ilgi gaidīto sarakstu ar Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātiem cilvēkiem, kurā iekļauti 114 Krievijas politiķu un 96 tā dēvēto oligarhu vārdi.

 

Vienlaikus, daudziem par pārsteigumu, Trampa administrācija paziņojusi, ka jaunas sankcijas Krievijai šobrīd netiks piemērotas. Valsts departaments pauda pārliecību, ka pērn Kongresā pieņemtais likums par jaunām sankcijām pret Krieviju jau ir palīdzējis ievērojami samazināt Krievijas bruņojuma tirdzniecību.

Administrācijas lēmums ir izpelnījies kritiku ASV likumdevēju vidū un pārmetumus, ka ignorēta Kongresa vēlme piemērot sankcijas Krievijai par tās jaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās.

Saraksts tika veidots ar domu identificēt personas, kas guvušas labumu Putina valdīšanas laikā, bet iekļaušana sarakstā nenozīmē automātisku sankciju piemērošanu šīm personām.

Daudzas no sarakstā iekļautajām personām jau iepriekš ir pakļautas ASV sankcijām.

“Putina sarakstā”, kā tas tiek neoficiāli dēvēts, iekļauti 144 augsta ranga politiķi, tajā skaitā 42 Putina palīgi, valdības ministri, arī premjerministrs Dmitrijs Medvedevs, un Krievijas drošības dienestu vadītāji.

Sarakstā iekļauti arī lielo valstij piederošo uzņēmumu vadītāji, tajā skaitā Krievijas naftas kompānijas “Rosneft” un Krievijas lielākās bankas “Sberbank” vadītāji, un 96 turīgi cilvēki, kurus Krievijā pieņemts dēvēt par oligarhiem.

ASV Finanšu ministrija aplēsusi, ka katram no šiem oligarhiem pieder aktīvi vismaz miljarda ASV dolāru vērtībā.

Viņu vidū ir miljardieri Romāns Abramovičs un Mihails Prohorovs, kurš 2012.gadā kandidēja prezidenta vēlēšanās, un alumīnija magnāts Oļegs Deripaska, kurš bijis saistīts ar Trampa bijušo vēlēšanu kampaņas vadītāju Polu Manafortu.

Foto: Ilustratīvs foto

Saistītās tēmas: ASV- KrievijaDonalds TrampsVladimirs Putins

youtube icon
Abonēt youtube