“Bijušie VDK aģenti drīkst strādāt domē” – šādu video savos sociālajos tīklos laidis deputāts Artuss Kaimiņš, kurš pārstāv partiju “KPV LV”. Jāmin, ka Kaimiņš turpina savā uzbrūkošajā manierē jautāt neērtos jautājumus citiem deputātiem. Šoreiz zem deputāta Kaimiņa bultas nonāca satversmes biroja vadītājs, deputāts Jānis  Maizītis.

 

Otrdien 30. janvārī, cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē tika skatīts likumprojekts “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu publiskošanu un PSRS/LPSR okupācijas režīma varas sistēmas izgaismošanu”, kura ietvaros Kaimiņš jautāja Maizītim par to, vai tas ir normāli, ka šī brīža Daugavpils pašvaldības vadītāja Eigima vietnieks Zdanovskis var atbildēt par izglītības jautājumiem Daugavpilī, ņemot vērā faktu, ka centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā www.cvk.lv Zdanovskis ir atzīmējis: “ir sadarbojies (-usies) ar PSRS, Latvijas PSR vai ārvalstu valsts drošības dienestiem, izlūkdienestiem vai pretizlūkošanas dienestiem kā šo dienestu ārštata darbinieks, aģents, rezidents vai konspiratīvā dzīvokļa turētājs.”

Kaimiņš pirms un pēc sava jautājuma stingri pauda savu nostāju par vajadzību “Čekas maisus” atvērt un pēc iespējas ātrāk.

Maizīša atbilde uz konkrēto jautājumu: “Tas ir būtisks jautājums, saistīts ar likumdošanu. Par vēlēšanām es jau atbildēju, nav noteikts ierobežojums uz pašvaldības vēlēšanām. Ir jābūt tikai atzīmei, lai cilvēki, kuri izšķirās par konkrēto kandidātu ņemtu vērā vai neņemtu vērā.”

Likumā teikts, ka bijušie VDK aģenti nevar strādāt Saeimā, bet tas neliedz VDK aģentiem darboties pašvaldībās. Šobrīd vienīgais liegums, kāds noteikts likumā ir 9. Panta 6. daļa – “Domes vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un domē nevar ievēlēt personas: kuras ir vai ir bijušas PSRS, Latvijas PSR vai ārvalstu valsts drošības dienestu, izlūkdienestu vai pretizlūkošanas dienestu štata darbinieki.

”Uzsvars liekams uz vārdu “štata darbinieki” nevis aģenti.

youtube icon
Abonēt youtube