Latvijas tenisa zvaigzne Aļona Ostapenko pirms dalības nākamajā nedēļā gaidāmajām Federāciju kausa sacensībām, piektdien Sanktpēterburgas WTA “Premier” turnīra ceturtdaļfinālā nepilnas stundas laikā ar rezultātu 0-6, 2-6 kapitulēja Čehijas tenisistei Petrai Kvitovai. Latvijas tenisiste aizvadīja kļūdām bagātu spēli, ļaujot pretiniecei mača sākumā izcīnīt septiņus punktus pēc kārtas, turpinājumā tā arī nerodot pretargumentus, ļaujot čehietei svinēt ļoti pārliecinošu uzvaru.

 

Dalību Sanktpēterburgas turnīrā Ostapenko noslēdza ar 100 WTA ranga punktiem, bet šosezon viņa WTA turnīros cietusi četrus zaudējumus septiņos mačos.

Jau nākamajā nedēļā Ostapenko kopā ar Anastasiju Sevastovu, Diānu Marcinkēviču un Danielu Vismani pārstāvēs Latvijas izlasi Federāciju kausa turnīrā. Eiropas/Āfrikas zonas pirmās grupas sacensības norisināsies Igaunijas galvaspilsētā Tallinā no 7.līdz 10.februārim, bet Latvija tajās ielozēta vienā grupā ar Polijas, Turcijas un Austrijas izlasēm.

Pusfinālā Kvitova tiksies ar Vācijas tenisisti Jūliju Gērgesu, kura WTA rangā atrodama 12.pozīcijā. Gērgesa savā ceturtdaļfināla cīņā viegli ar 6-3, 6-3 uzvarēja kvalifikāciju pārvarējušo krievieti Jeļenu Ribakinu, kura rangā ir 450.vietā.

Cīņa Latvijas tenisistei, kura turnīrā bija izlikta ar otro numuru, sākās cerīgi, jo pirmajā geimā pie Kvitovas serves viņa ieguva trīs breika iespējas, tomēr čehiete sīvā cīņā tās atspēlēja. Turpinājums Ostapenko izpildījumā gan bija kļūdām bagāts, jo nākamajā geimā Kvitova gana viegli izmantoja breiku, to pašu atkārtojot arī ceturtajā un sestajā geimā.

Čehiete ne tikai veiksmīgi un precīzi uzbruka, bet arī labi darbojās pēc sarežģītiem Ostapenko sitieniem, “izvelkot” pāris ļoti grūtas bumbas.

Otrā seta sākums gan izvērtās sīvāks, pirmajos piecos geimos punktus gūstot servētājām. Taču tad Ostapenko atkal divas reizes nespēja noturēt savu servi, ļaujot Kvitovai svinēt panākumu 58 minūtes ilgušajā cīņā.

Ostapenko šajā mačā pieļāva četras dubultkļūdas, no tām trīs otrajā setā, pagalam vāji spēlējot pie savas otrās serves, kuru uzvarēja tikai reizi no 11 iespējām.

Planētas sestā rakete Ostapenko un Kvitova, kura rangā ir 29.pozīcijā, līdz šim karjeras laikā bija spēkojušās četras reizes, visus savstarpējos mačus aizvadot 2016.gadā. Vispirms Dohas WTA “Premier” sērijas turnīra astotdaļfināla un Birmingemas WTA “Premier” turnīra otrajā kārtā pārāka bija Ostapenko, bet nākamajos divos dueļos ASV atklātā čempionāta pirmajā kārtā un Uhaņas WTA “Premier” sērijas turnīra pirmajā kārtā virsroku guva Kvitova.

Tā kā Ostapenko šajā turnīrā bija izlikta ar otro numuru viņai pirmā kārta bija brīva, bet otrajā Latvijas tenisiste ar rezultātu 7-6 (8:6), 6-3 uzvarēja pieredzējušo mājinieci Veru Zvonarjovu, kura savulaik pasaules rangā bija otrā, bet šonedēļ ieņem 197.pozīciju.

Tikmēr Kvitova, kura turnīrā piedalās ar “wild card” jeb rīkotāju speciālo ielūgumu, pirmajā kārtā ar rezultātu 6-2, 6-0 sagrāva Krievijas tenisisti Jeļenu Vesņinu, kura WTA rangā ieņem 21.pozīciju, bet otrās kārtas mačā viņa ar 6-3, 1-6, 6-1 pārspēja rumānieti Irinu Begu, kura rangā ir 37.vietā.

Aizpērn decembrī Kvitovai viņas dzīvoklī ar nazi uzbruka laupītājs, kurš tenisistei sagrieza un smagi satraumēja roku. Sportistei uzbrukumā bija bojātas rokas saites, kā rezultātā tenisiste apmēram pusgadu nevarēja spēlēt. Kvitova kortā atgriezās maija beigās ar dalību Francijas atklātajā čempionātā, kur apstājās otrajā kārtā. Mēnesi vēlāk viņa triumfēja Birmingemas WTA “Premier” turnīrā, bet septembrī ASV atklātajā čempionātā aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam.

Kvitova karjeras laikā izcīnījusi 20 WTA titulus, tajā skaitā divreiz triumfēdama Vimbldonas čempionātā. Viņas rekords WTA rangā ir otrā pozīcija, kas tika sasniegta 2011.gadā.

Ostapenko Sanktpēterburgā spēlēja ceturto gadu pēc kārtas. 2015.gadā, kad tur vēl notika ITF 50 000 kategorijas turnīrs, Latvijas sportistei iegūstot vienspēļu titulu, kas līdz pērnā gada Francijas atklātajam čempionātam bija prestižākais viņas karjerā. Savukārt iepriekšējos divos gados WTA statusā viņa zaudēja jau pirmajos mačos, turklāt nespēja uzvarēt pat setu. Tiesa, pērn viņa kopā ar polieti Alicju Rosolsku bija labākās dubultspēļu sacensībās.

Šosezon dubultspēlēs Sanktpēterburgā Ostapenko nespēlē, līdz ar to piedzīvos lielu kritumu pāru rangā no 44.pozīcijas, kurā atrodas patlaban.

Tikmēr Kvitova Sanktpēterburgā WTA turnīrā piedalās pirmo reizi karjerā.

Startēt šajā turnīrā sākotnēji bija iecerējusi arī Latvijas otrā rakete Anastasija Sevastova, kura gan veselības likstu dēļ no šādas izdevības atteicās.

Ostapenko sezonas pirmajā “Grand Slam” turnīrā Austrālijas atklātajā čempionātā aizkļuva līdz trešajai kārtai, cīņā par vietu astotdaļfinālā zaudējot igaunietei Anetei Kontaveitai. Pēc tam Ostapenko atzina, ka viņai šajā mačā bija problēmas ar kājām.

Pirms tam Ostapenko gadu iesāka ar diviem zaudējumiem.

Savukārt Kvitova gada pirmajā turnīrā, Sidnejas WTA “Premier” sacensībās, apstājās otrajā kārtā, bet Austrālijas atklātajā čempionātā nepārvarēja pirmo kārtu, piekāpdamās vācietei Andreai Petkovičai.

Ostapenko pērn jūnijā triumfēja Francijas atklātajā čempionātā, sasniedzot vienu no lielākajiem panākumiem Latvijas sporta vēsturē. Viņa kļuva par pirmo Latvijas tenisisti ranga pirmajā desmitniekā un piedalījās WTA sezonas noslēguma turnīrā. Ostapenko bez triumfa “French Open” izcīnīja uzvaru arī Seulas WTA “International” turnīrā.

Pērn Ostapenko WTA pamatturnīros guva 48 uzvaras, kamēr gadu iepriekš viņa tika vien pie 19 panākumiem.

Ostapenko panākumi pamanīti arī pasaulē un viņa izvirzīta prestižajai “Laureus” sporta balvai kategorijā 2017.gada lielākais atklājums jeb izlaušanās

Saistītās tēmas: Aļona OstapenkoPetra Kvitovazaudē

youtube icon
Abonēt youtube