Latvijas pilsonis Pēteris Sahurovs, kurš ASV apsūdzēts kiberuzbrukumā Mineapolisas laikraksta “Star Tribune” vietnei, tiesā atzinis vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās.

Spriedums Sahurova lietā tiks nolasīts 6.jūnijā.

28 gadus vecais Sahurovs 2011.gadā tika apsūdzēts tiešsaistes krāpšanā un sazvērestībā ar nolūku pastrādāt tiešsaistes krāpšanu, kā arī par datoru bojāšanu. Sahurovu 2011.gadā Latvijas policija aizturēja Rēzeknē, taču viņš pamanījās pazust no likumsargu redzesloka un tika izsludināts starptautiskajā meklēšanā, līdz 2016.gada novembrī tika aizturēts Polijā. Vienu brīdi Sahurovs bija ASV Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) piektais meklētākais kibernoziedznieks un par viņa notveršanu bija izsludināta 50 000 dolāru liela atlīdzība.

Sahurovs tiesā atzina, ka ar šo krāpšanas shēmu nopelnījis 150 000 līdz 250 000 dolāru (81 110 līdz 20 2774 eiro ). Tiesa, prokuratūra pagājušajā gadā ziņoja, ka Sahurovs ar līdzzinātājiem varētu būt nopelnījuši vairāk nekā divus miljonus dolāru.

Sahurovs kopā ar sabiedrotajiem izveidoja viltus reklāmas aģentūru un uzdevās par ASV viesnīcu ķēdes pārstāvjiem, lai nopirktu reklāmu vietnē “startribune.com”.

Kad reklāma tika izvietota internetā, noziedznieki izmainīja reklāmas kodu, lai ar vīrusu inficētu lietotāju datorus. Vīruss “iesaldēja” datorus un pēc tam izmeta virkni paziņojumu, aicinot iegādāties “pretvīrusa” programmu problēmu atrisināšanai. “Pretvīruss” atsāka datoru darbību, taču vīruss palika datoros. Lietotāji, kuri neiegādājās “pretvīrusu”, vairs nevarēja piekļūt failiem savos datoros.

Sahurovs tiesā atzina, ka no 2009.gada maija līdz 2011.gada jūnijam Latvijā sniedzis hostinga pakalpojumus, ļaujot saviem klientiem palikt neidentificētiem un netraucēti īstenot krāpšanas shēmas internetā.

Saistītās tēmas: ASVKibernoziedzībaTiesa

youtube icon
Abonēt youtube