Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) šodien informēs par informatīvi izglītojošo kampaņu “Atbildīga aizņemšanās – sauc lietas īstajos vārdos!”, aģentūrai LETA pavēstīja PTAC pārstāvji.

Vienlaikus informatīvi izglītojošās kampaņas atklāšanas pasākumā tiks prezentēts Latvijas Universitātes Biznesa, ekonomikas un vadības fakultātes pētījums “Distances jeb ātro kredītu izmantošana Latvijā”.

Tostarp pētījums atklāj, ka patērētāju finanšu pratība praksē ir zema – 32% Latvijas iedzīvotāju nav uzkrājumu veidošanas pieredzes, bet 90% sabiedrības nav gandrīz nekādu zināšanu par ieguldījumiem.

Vienlaikus pētījumā 27% kredītņēmēju atzinuši, ka nav lasījuši kredītsaistību līgumu, teju 30% kavē saistību atmaksu, gandrīz puse pagarina kredīta atmaksas grafiku, bet 39% uzņemas kredītsaistības rēķinu un kredīta maksājumu segšanai.

Pasākums notiks plkst.12 “Splendid Palace” kafejnīcā “Cafe Noir”, Elizabetes ielā 61, Rīgā.

Pasākumā piedalīsies ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V), PTAC direktore Baiba Vītoliņa, Latvijas Universitātes asociētais profesors ekonomikā Jānis Priede, kā arī Latvijas Universitātes profesors psiholoģijā Ivars Austers un Latvijas Universitātes komunikācijas pētniece Evija Ansonoska.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija atbalsta nepieciešamību sekmēt atbildīgu aizņemšanos un finanšu pratību Latvijas iedzīvotāju vidū. Vienlaikus nebanku kreditēšanas nozares uzņēmumi uzskata, ka efektīvākai izvirzīto mērķu sasniegšanai izglītojošiem pasākumiem jāaptver visi finanšu tirgus pakalpojumi, kā arī tie būtu īstenojami sadarbībā ar nozari.

“Ņemot vērā ierobežotos valsts budžeta līdzekļus, ir svarīgi, lai katrs eirocents tiktu izlietots maksimāli efektīvi. Fokusējoties tikai uz vienu nozari, ietekme uz sabiedrības paradumu maiņu var būt mazāk efektīva. Turklāt šāda pieeja ir pretrunā ar Finanšu sektora attīstības plānu 2017.-2019. gadam, ar kuru tika deleģēts uzdevums PTAC sadarbībā ar finanšu nozares asociācijām izglītot patērētājus kreditēšanas jomā,” uzsver Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš, paužot bažas, ka Valsts kontrole var atzīt šo līdzekļu izmantošanu kā neatbilstošu un neefektīvu.

Gan nebanku kreditēšanas nozares uzņēmumi, gan Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija regulāri īsteno sabiedrības izglītošanas pasākumus, kuru mērķis ir stiprināt finanšu pratību Latvijas iedzīvotāju vidū, līdz ar to nozares uzņēmumi atkārtoti aicina PTAC rast iespēju kopīgam darbam.

“Laikā, kad valsts budžeta līdzekļi pietrūkst medicīnai, izglītībai un citām jomām, ir svarīgi strādāt kopā, lai efektīvi izmantotu pieejamos resursus. Aizvadītā gada oktobrī asociācija gan klātienē, gan rakstiski lūdza iespēju iesaistīties sabiedrības izglītošanas kampaņā, diemžēl PTAC neuzskatīja, ka papildu resursi būtu nepieciešami,” norāda Āboltiņš

Saistītās tēmas: KredītiPTACSeminārsUzkrājumi

youtube icon
Abonēt youtube