Pirms neilga laika ar absolūti neauglīgu rezultātu noslēdzās Oligarhu lietas parlamentārā izmeklēšana pie kuras vadības grožiem bija Inguna Sudraba (NSL). Sievietei vēl aizvien preses slejās nākas taisnoties par sava darba gala rezultātu. Kaut arī viņas vārds pamazām zūd no mediju telpas, šonedēļ politiķe sev atkal ir nolēmusi pievērst uzmanību. Sudraba ir vērsusies Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, lūdzot izvērtēt Artusa Kaimiņa iespējamos Ētikas kodeksa pārkāpumus, izsakoties par viņas atstādināšanu no komisijas vadītājas pienākumu izpildes.

 

 

Nu jau presē gari un plaši aprakstītā bēdīgi slavenā Oligarhu lietas parlamentārā izmeklēšanas komisija sāk pazust no aktuālo ziņu loka. Komisija, kas solīja viest skaidrību tā sauktajās “Rīdzenes sarunās”  savu darbu noslēdza ar ziņojumu, kas lika vilties ļoti daudziem. Janvāra izskaņā dienasgaismu ieraudzīja šīs izmeklēšanas galaziņojums. Tiesa, tas bija tik vispārināts, ka stundu garajā LTV raidījumā “Tieša Runa” Sudraba visiem spēkiem centās aizstāvēties gan žurnālistu, gan pašas vadītās komisijas locekļu priekšā. Raidījumā vairākkārt atkārtoja politiķes neviennozīmīgi vērtēto lomu vadot šo komisiju.

Un sabiedrības acīs politiķe nenoliedzami  tiek uzskatīta par vienu no lielākajiem grēkāžiem. Iespējams, tieši ar mērķi spodrināt savu reputāciju, politiķe ir nolēmusi mesties cīņa par savu godu un cieņu. Parlamentārietis Artuss Kaimiņš (KPV LV) ar dažādiem izteikumiem, tajā skaitā mudinājumu apcietināt kolēģi, ir pārkāpis Saeimas deputāta Ētikas kodeksu, uzskata parlamentāriete Inguna Sudraba (NSL), pret kuru bija vērsti Kaimiņa izteikumi. Šonedēļ ar attiecīgu iesniegumu par Kaimiņa četriem izteikumiem Sudraba ir vērsusies Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, lūdzot izvērtēt šos iespējamos Ētikas kodeksa pārkāpumus. Politiķe šajā dokumentā ir pievienojusi izrakstus no parlamenta sēžu stenogrammām par Kaimiņa izteikumiem.

Saeimas diskusijās par Sudrabas atsaukšanu no Oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas Kaimiņš norādīja, ka izmeklēšanas komisija ir pieņēmusi galaziņojumu, ko paši izmeklētāji-deputāti nav lasījuši. Politiķis arī aicināja Sudrabu izvēlēties sodu, iespējams, Iļģuciema cietumu, norādot, ka, viņaprāt, politiķe ir jāapcietina par viņas darbu komisijā. Sudraba Ētikas komisijai norāda, ka Kaimiņš ar šiem izteikumiem esot pārkāpis Ētikas kodeksa normu, ka deputāts izvairās no vārdiem, kas var būt aizskaroši. Deputāts citā sēdē ir norādījis, ka politiķe pirms trīs gadiem esot pieņēmusi “pareizticību, lai dabūtu krievu balsis”. Sudraba vērš uzmanību, ka ar šiem vārdiem Kaimiņš esot pārkāpis citu normu, ka deputāts respektē cilvēktiesības un neizmanto atsaukšanos uz oponenta reliģisko pārliecību. Tāpat politiķe uzskata, ka Kaimiņš būtu pārkāpis nosacījumus, ka parlamentārieši balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju, kā arī godprātīgi ievēro deputāta svinīgajā solījumā pausto apņemšanos. Šos principus viņš neesot ievērojis, debatēs pieļaujot iespēju, ka Sudraba nonāks Latvijas gāzes sastāvā, jo viņa strādā “grūtu darbu”. Reizē Kaimiņš vaicāja kolēģei, vai tas esot bijis tā vērts. Sudraba arī norāda, ka Kaimiņš esot pārkāpis Ētikas kodeksu, jo, izsakoties par komisijas konsultantu Aldi Alliku un ekspertiem Aivaru Borovkovu un Āriju Meikališu kontekstā ar politiķi Aivaru Lembergu (Latvijai un Ventspilij), viņš nav ievērojis likuma nosacījumu, ka advokātus nedrīkst identificēt ar viņu klientiem.

 

Kā ziņots, Oligarhu lietas parlamentārā izmeklēšanas komisija secināja, ka tā dēvētajās “oligarhu sarunās” var saskatīt valsts sagrābšanas pazīmes, jo atsevišķos jautājumos ir apspriestas darbības, kas var liecināt par valsts varas kā instrumenta izmantošanu personiskā ekonomiskā labuma gūšanai. “Paliek interesanti. Bet tas ir ļoti labi un drosmīgi no Sudrabas kundzes. Tagad varēsim padiskutēt aci pret aci par visiem šiem jautājumiem. Tas ir svarīgi. Tautai ir jāzina un jāpazīst savi varoņi,” portālam ritakafija.lv savu viedokli par Sudrabas sūdzību pauda Kaimiņš.

youtube icon
Abonēt youtube