Sestdien, 10. februāra vakarā norisinājās otrais konkursa “Supernova”  pusfināls, kurā uzvarēja RITVARS un Madara. 24. februārī viņi pievienosies pirmā pusfināla uzvarētājiem Lienei Greifānei un Edgaram Kreilim cīņā par ceļazīmi uz starptautisko Eirovīzijas dziesmu konkursu Portugālē. Rezultāts pamatīgi pārsteidza, jo jau trešo gadu ārpus fināla paliek viens no potenciālajiem līderiem Markus Riva.

 

Otrā pusfināla dziesmas un priekšnesumus tāpat kā pirmajā pusfinālā vērtēja pastāvīgā žūrija, kuru pārstāv Latvijas Radio 5 – Pieci.lv mūzikas redaktors un šī gada konkursa žūrijas vadītājs Rūdolfs Budze jeb DJ Rudd, mūziķe un vokālā pedagoģe Jolanta Gulbe-Paškeviča un komponists Jānis Lūsēns. Ceturtais jeb mainīgais žūrijas pārstāvis šoreiz bija mūziķis Ralfs Eilands. TV šovu vadīja Dagmāra Legante un Justs Sirmais.

Kaut arī prognozes solīja šovakar “Supernova” konkursā uzvaras laurus plūkt Markusam Rivam, realitātē skatītāji uzvaru piešķīra vienīgajai dziesmai latviešu valodā. Taču vēl lielāku pārsteigumu sagādāja žūrija līdzdarbošanās balsojumā. Un rezultātā viens no galvenajiem pretendentiem uz uzvaru Markus Riva palika aiz fināla svītras, bet vietu finālā izpelnījās līdz šim plašākai publikai nezināmais izpildītājs Ritvars. Šī jau ir trešā reize, kad Riva par spīti pozitīvajām prognozēm paliek aiz lielā fināla svītras.

Vērtējot Madaras priekšnesumu, žūrijas locekle Jolanta Gulbe–Paškeviča atzina, ka mūziķes priekšnesums viņu ļoti pārsteidzis. “Bija viegli, gaiši apcerīgi – tiešām nebiju gaidījusi, ka tu mani tik ļoti aizgrābsi.” Komponists Jānis Lūsēns bija priecīgs, ka uz konkursa skatuves ienāk arī tādi instrumenti kā čells. “Bija manāms uztraukums un tev ir jāpadomā, kā vairāk paārdīties. Latviešu valoda ir īsti vietā – par ko mums kaunēties?” Mūziķis Ralfs Eilands atzina, ka kompozīcijas ziņā, par spīti tam, ka, viņaprāt, Eirovīzijā nevar uzvarēt dziesma latviešu valodā, Madara ir viena no viņa favorītēm. “Lai iznestu ideju ārzemniekiem, viņiem tavā sejā jāredz dziesmas doma un viss pārējais, tāpēc novēlu tev mieru un brīvības sajūtu, lai pārliecinoši vari izdarīt visu, ko vari,” viņš sacīja. Žūrijas vadītājs DJ Rudd  paslavēja Madaru par drosmi piedalīties konkursā ar dziesmu latviešu valodā. “Daudz bonusu tavā pusē – jāuzsver, ka vizuālais un gaismas paspilgtināja tavu priekšnesumu. Uztraukums nolasās- tas ir vienīgais pie kā piekasīties.”

Žūrijas vadītājs DJ Rudd atzina, ka otrs pusfināla uzvarētājs – debitants Ritvars ir liels pārsteigums. “Kāpēc iepriekš mums nav nācies par tevi dzirdēt? Es apskaužu tavu balsi, tajā ir kaut kas hipnotizējošs. Es labprāt aizietu uz tavu koncertu,” pēc Ritvara priekšnesuma atzina Ralfs Eilands. Mūziķe un vokālā pedagoģe Jolanta Gulbe–Paškeviča dziesmas laikā iegrimusi dziļās pārdomās. “Balss tiešām ir fascinējoša. Tā suģestē, tu paliec mazliet uz pauzes. Uztvēru katru tavu vārdu, kas nāca no sirds. Es tiešām vēlētos par tevi dzirdēt vairāk un apmeklēt kādu tavu koncertu.” Komponists Jānis Lūsēns piekrita visiem, kas slavēja Ritvara balsi. “Latvijā tāda silta, vīrišķīga, skaista balss ir deficīts. Dziesma piesaistīja simtprocentīgi. No līdz šim dzirdētā – vispārliecinošākais sniegums. Man nebija garlaicīgi nevienu mirkli.”

Foto: Lauris Vīksne

 

 

Saistītās tēmas: "Supernova 2018"Supernova

youtube icon
Abonēt youtube