Krievijas troļļu fermas atkal parādās ziņu virsrakstos saistībā ar 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanām, divi bijušie darbinieki pastāsta par to kāda ir realitāte fermas iekšienē. Ziņo laikraksts NY times.

Maskava. “Interneta Izpētes Aģentūra”, slavenā Krievijas troļļu ferma. Vispirms jaunie darbinieki jutušies patīkami satraukti par piedāvātajām virs valsts vidējām algām, kuru nopelnīšanai esot  jādara tik vien kā jāveido raksti internetā. Viens no šiem rekrūšiem ar laiku sapratis, ka viņu darbs piesedz daudz tumšāku realitāti – gan viņiem pašiem, gan viņu auditorijai bijis jākļūst par zombijiem.

“Man maksāja vienkārši par to ka es rakstu,” komentēja ex-trollis, Pēterburgas rezidents, kurš vēlējiess strādāt vai nu mārketingā vai žurnālistikā, bet ticis pievilināts  ar grūti pārspējamo $1400 dolāru nedēļā algas čeku. “Es biju daudz jaunāks un morālie apsvērumi palika sekundāri. Es rakstīju, jo man patika rakstīt. Es necentos mainīt pasauli.”

Piektdien Amerikas Savienoto Valstu Teslietu departaments izvirzīja apsūdzības “Interneta Izpētes Aģentūrai” un tās atbildīgajam personām par nelegālu darbību veikšanu 2016.gada Amerikas Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanu procesā, apsūdzēti kopā 13 Krievijas pilsoņi un ar viņiem saistīti uzņēmumi.

Nesenās intervijās pirms apsūdzību izvirzīšanas, divi agrākie troļļi izteicās par savu pieredzi. Nedz viens, nedz otrs nevēlājās atklāt savu īsto vārdu, minot, ka tas viņus varētu pakļaut fiziskam riskam. Abi pametuši aģentūru atšķirīgu iemeslu dēļ. Vienu no viņiem mākušas ētiskas raizes, otrs nespējis tikt galā ar augsto tempu kādā pieprasīta viltus ziņu izveide.

Aleksejs, trollis no Pēterburgas sacījis, ka bijis viens no pirmajiem 25 darbiniekiem, kuri tikuši nolīgti. Lai darbu dabūtu, viņam esot bijusi jāuzraksta eseju par “Dulles Doktrīnu”, kas ir Padomju Savienības laikmeta sazvērestības teorija.
Šī eseja kalpojis kā nozīmīgs pavediens tam, kas sekos vēlāk.

“Dulles Doktrīna” radīta 1971. gadā izdotā novelē un ieguvusi otro elpu pēc Padomju Savienības izjukšanas 1991. gadā. Tās pamatā ir ideja, ka Padomju Savienības sagruvē vainojams Allens Dulles (Allen Dulles), CIP direktors no 1953. līdz 1961.gadam. Viņam piedēvētā iznīcināšnas  metode ir sistemātiska morālo vērtību un kultūras mantojuma samaitāšana. Šāda pieeja, kā rietumi izjutuši uz savas ādas, ir tieši tas ko Kremļa troļļu fermas nolēma realizēt ASV.

Troļļu fermas taktikā iekļāvās tadas darbības kā Donalda Trampa kandidatūras atbalstīšana un Hilarijas Klintones nomelnošana. Fermai uzsākot darbu viens no pirmajiem troļļu uzdevumiem bija izveidot trīs identitātes LiveJournal vietnē, tā ir populāra blogu platforma. Vienai no identitātēm saturiski un kvalitatīvi bija jābūt ļoti augstai, pārējām divām – margināli.

Troļļi strādājuši 12 stundu maiņās cauru diennakti. Tēmas par kurām jāraksta  tikušas nosūtītas uz e-pastu. To starpā bijušas tādas kā – Vladimirs V.Putins, Baraks Obama,  Ukraina, Krievijas Aizsardzības ministrijas varonīgums, karš Sīrijā, Krievijas opozīcijas figūras, Amerikāņu loma Ebolas vīrusa izplatībā.

Atslēgvārdi un tēma vienmēr bijušī norādīti. Tajā laikā viens no vispopulārākajiem tematiem bijis ķīmisko ieroču izvešana no Sīrijas Krievijas vadībā. Aleksejs atminas, ka kopā izveidojis septiņus vai astoņus bloga ierakstus par šo tēmu.

“Bija jāraksta, ka 30% ieroču ir izvesti un nākamajā dienā bija jāraksta, ka 32% bija izvesti,” viņš saka, piebilstot ka nezina vai vispār kaut kas ticis izvests.

Aleksejs rakstītja krieviski runājošajai publikai. Angliski runājošie troļļi tikuši nošķirti, bet pēc sarunam kopējā smēķētavā viņš nopratis, ka viņi darījuši līdzīgu darbu.
Angliski runājošie diskutējuši par labākajiem laikiem, kad publicēt komentārus, lai saņemtu lielāku atsaucību no amerikāņu publikas.

Alekseja intervija noritēja īsi pirms apsūdzību uzrādīšanas. Uzreiz pēc apsūdzību uzrādīšanas Aleksejs kontaktu pārtrauca. Viņš piebildia, ka neko daudz par kompāniju un tās augstākajiem ierēdņiem Jevgēņija V. Pigožina vadībā nezina.

Bijušais trollis identificēja Džekihunu N. O. Aslanovu (Dzhekyhun N.O. Aslanov), kurš ofisā dēvēts par Džeju (Jay) un bijis atbildīgs par amerikas sektora troļļiem. Aslanova kungs šīs apsūdzības noliedz.

Aleksejs teicis, ka divas nodaļas veidojušas rakstus un twītus (tweets) angliski. Krievijas auditorijai ticis veidots saturs, kurā galvenās idejas bijušas “Dzīve Krievijā ir laba, Putins ir labs, bet dzīve ASV un Obama ir slikti”. Iekšpolitikas jautājumos Aleksejs A. Navaļnijs bijis viens no galvenajiem mērķiem. Krievijas Krimas Pussalas aneksija tika prezentēta kā vēsturisks Putina sasniegums, kas pavērs jaunus apvāršņus Krievijai.
“Ja pirms tam viss nebija lieliski, tad tagad mēs sāksim dzīvot fantastiski”, tāda esot bijusi galvenā doma.

Kad raksts izveidots, tas ticis pārsūtīts uz neskaitāmu daudzumu viltus sociālo kontu, kuri radīja  ierakstam skatījumu statistiku, kas savukārt izcēlā ierakstus citu rakstu priekšā.
Pēc tam kad sākotnējā sajūsma par darbu norimusi, Aleksejs sapratis, ka liela daļa komentāru bijuši muļķīgi, visu laiku atkārtotas tās pašas tēmas. “Tas bija kā pārvērst cilvēkus zombijos visu laiku atkārtojot, ka viss ir labi, Putins ir labs, Putins ir labs,” viņš teica.
Savas gandrīz divus gadus ilgās karjeras laikā viņš redzēja kā troļļu skaits pieaudzis no pāris desmitiem līz vairāk nekā 1000. 2015.gada vidū viņš darbu pameta ētisku apsvērumu dēļ.
“Visprims es strādāju, jo man maksāja daudz naudas par nekā nedarīšanu, bet ar laiku es sapratu, ka tas ko es daru ir nevis nekas, bet gan kas slikts.”
Bet ne visiem darbiniekiem bija šāda reakcijas. Viņam šķitis, ka daži paši sev izskalojuši smadzenes no dienas uz dienu publicējot režīma propagandu.

Sergejs, šobrīd 30 gadus vecs un strādā par mēbeļu tirgotāju, bijis viens no šiem nozombētajiem cilvēkiem.
Tā kā viņam bija tikai vidējā izglītība, viņš bijis sajūsmā uzzinot, ka var nopelnīt labu naudu – viņam pat esot maksājuši aploksnē par daļu no nedēļas darba.
“Man bija 25 un es neko nezināju par politiku,” teica Sergejs, kurš sarunāja tikšanos Pēterburgas tirgū, lai varētu no distances pateikt vai reportieris ir ārzemnieks.

Strādājot istabā ar 40 citiem cilvēkiem viņš saņēma lērumu ar rakstiem, kurus veidojuši citi aģentūras darbinieki. Viņa darbs bijis pievienot komentārus un dalīties ar ierakstiem sociālajos medijos. Viņš stāstīja, ka visiem esot bijusi kvota – vismaz 8o komentāri un 20 dalīšanās dienā.
“Galvenā ideja bija strādāt ar cilvēku domām, paaugstināt patriotismu starp Krievijas iedzīvotājiem un parādīt ASV sliktā gaismā.” teica Sergejs.

Komentāriem esot bijis jābūt oriģināliem, ta esot bijusi problēma, it īpasi tad, kad visi ieraksti sākuši kļūt līdzīgi. Viņam esot bijis grūti izpildīt kvotu. Pēc nostrādāta pusgada, viņš darbu pameta.
“Protams, es kļuvu patriotiskāks” viņš teica. Viņš esot apzinajies cik ļoti Krievijai jācīnās ar ārzemju spēlētājiem, it īpaši ASV, kas tīko pēc tās resursiem.
No rakstiem Sergejs iemācījās, ka ASV lielākā daļa varas un resusru pieder pāris ģimenēm – Rekerfelleriem, Morganiem un Rotsčildiem.

“Es sapratu kur rodas pasaules problēmas, tagad ticu, ka pasaules ļaunums ir elite kas kontrolē Federālo Rezervi ASV.”
Aleksejs teica, ka kopumā menedžeri prasīja no troļiem aizvien vairāk, lai gan mērķauditorija sāka tiem pievērst aizvien mazāk uzmanības.

“Ja sākumā šajā darbā vēl bija kas radošs, tasd beigās mēs visi bijām kā roboti”.

Saistītās tēmas: ASVkrievijaTroļļu Ferma

youtube icon
Abonēt youtube