Ķīnas varas iestādes ir sašutušas par 2000 gadus senas terakotas karotāja  statujas īkšķa zādzību. Statuja bijusi izlienēta muzejam ASV. Ķīnas varas iestādes lūdz vainīgo smagi sodīt. Ziņo raidsabiedrība CNN.

Senās statujas vērtība ir aptuveni $ 4.5 miljoni dolāru un tā tiek uzskatīta par nenovērtējamu Ķīnas kultūrvēstures objektu. Statuja tika izstādīta Filadelfijas Franklina Institūtā, kur tā arī šķīrusies no īkšķa.

“Mēs aicinām ASV smagi sodīt vainīgos,” sacījis “Shaanxi Provinces Kultūras Mantojuma Apmaiņas Centra” direktors kādai Pekina avīzei.

Karotāju statujas datējamas ar 209.gadu p.m.ē. , kad “Qin” dinastija valdīja pār Ķīnu. Pilnā auguma statujas tika izveidotas kā sargi Ķīnas pirmā imperatora – Qin Shi Huang kapenēm. Kapenes šobrīd ir “Apvinoto Nāciju Organizācijas” pasaules vēstures mantojumu sarakstā. Tās atklāja vienkāršs fermeris 1974.gadā.

Par īksķa zādzību pagājušajā nedēļā arestēts Delaveras iedzīvotājs Maikls Rohana. Viņš īkšķi esot nozadzis Decembrī, kad muzejs organizējis neglīto džemperu balli.

Pasākuma laikā Rohana kopā ar vairākiem draugiem iekļuvuši noslēgtajā terakotas izstādē un kad draugi telpu pametuši, Rohana uzņēmis pašbildi ar vienu no statujām, liecina novērošanas faili un tiesas dokumenti.

Pēc tam viņš uzlicis savu plaukstu uz karotāja kreisās rokas un kaut ko noplēsis, sacīts dokumentos. Rohana ielicis īkšķi kabatā un paņēmis to uz mājām tajā vakarā.

Muzeja darbinieks atklājis trūkstošo īkšķi 8. Janvārī un “FIB” mākslas noziegumu nodaļa sākusi izmeklēšanu. Novērošanas kameras palīdzējušas FIB atrast gan īkšķi, gan aizdomās turamo Rohanu.

Viens no cilvēkiem, kuri muzeju apmeklēja kopā ar Rohanu, pastāstīja likumsargiem, ka atpakaļceļā no pasākuma Rohana lielījies par to, ka ielavījies noslēgtajā izstādē un dabūjis īkšķi no statujas.

Kad FIB aģents Džeikobs Arčers ieradies lai intervētu Rohanu un vaicājis vai ir kas tāds, ko viņš vēlētos atdot FIB, Rohana atdevis īkšķi, kuru bija turējis galda lādē savā guļamistabā.

Rohana ir apsūdzēts par kulūrvēsturiska objekta zādzību no muzeja, kultūrvēsturiska objekta slēpšanu un zagtu objektu transportēšanu pāri štatu robežām.

Viņu atbrīvoja pret galvojumu 13. Februārī. Rohana nav atbildējis uz aicinājumiem komentēt savu rīcību.

Vairāki Ķīnas sociālo mediju lietotāji izteikuši asu kritiku muzejam un ASV par nespēju parūpēties par aizlienētajiem objektiem.

Daži no komentētājiem atzīmējuši cik ironiski ir tas, ka ķīniešu tūristiem ir slikta slava par sliktu uzvedību atvaļinājumos, bet izskatoties ka amerikāņi esot tādi paši.

“Shanxi Provinces Kultūras Mantojuma Apmaiņas Centrs” ieplānojis uz ASV nosūtīt divus ekspertus, lai īkšķi salabotu.

Pēdējo 40 gadu laikā centrs ir organizējis vairāk nekā 250 izstādes ar slavenajiem karotājiem visapkārt pasaulei, bet līdz šim vēl ne reizi nebija saskāries ar šādu situāciju, teicis centra parstāvis.

Saistītās tēmas: ASVĶīnamuzejiTerakota

youtube icon
Abonēt youtube