Arheologi atraduši vairākus Maiju civilizācijas artefaktus un sen izmirušu dzīvnieku,  to skaitā milzu slinķu ,fosilijas lielākajā zemūdens alu sistēmā pasaulē. Tomēr zinātnieki brīdina, ka alas noslēpumi un senās vēstures liecības varētu tikt iznīcinātas tuvējā piesārņojuma dēļ. Ziņo portāls Newsweek.

 

216 jūdzes garās applūdušās alas, pazīstamas kā “Sac Actun“,  atrodas Meksikā. Iepriekš tika uzskatīts, ka pastāv divas nošķirtas alu sistēmas – viena blakus otrai, bet pagājušajā mēnesī pētnieki no “Gran Acuifero Maya” organizācijas paziņoja, ka atraduši savienojošu eju starp abām sistēmām, līdz ar to padarot  “Sac Actun” par lielāko alu sistēmu pasaulē.

Pirmdien arheologi paziņoja par sava atraduma niansēm. Alās atrasti  senu ziloņveidīgu dzīvnieku, slinķveidīgu un lāču kauli. Tāpat atrasti apdeguši cilvēku kauli, keramikas objekti un sienu skrāpējumi.

Tomēr atklātās alas jau ir pakļautas riskam. Netālu esošās izgāztuves notekūdeņi satur augstus skābes līmeņus un varētu būt pie vainas augstajā skābes koncentrācijā alā, kurā tika atrasts cilvēka galvaskauss. Alu sistēmas bieži vien ir savienotas ar izlietņveidīgām struktūrām, kuras sauc par cenotēm (cenote).  Tās ir iecienīti tūristu galamērķi peldēšanai un snorkelēšanai. Tāpat ir zināms, ka lielceļi, kuri atrodas virs alām, bieži vien izraisa alu iebrukumus.

Ekspedīcijā atrasti gandrīz 200 artifakti, lielākā daļa no tiem šķietami identificējami ar Maiju civilizāciju, ziņo “Meksikas Nacionālais Antropoloģijas un Vēstures Institūts”. Daži no kauliem varētu būt vismaz 9000 gadus veci. Pētnieki tāpat atraduši svētnīcu, kas veltīta Maiju tirdzniecības dievībai.

Links uz “Gran Acuifero Maya” organizācijas Instagram, kurā var redzēt dažus no attēliem.

Saistītās tēmas: ArheoloģijaMaijiMeksikaSac Actum

youtube icon
Abonēt youtube