Šodien visiem alkoholiskajiem dzērieniem augs akcīzes nodokļa likmes, portālu ritakafija.lv informēja Finanšu ministrijā (FM). Pēc FM aprēķiniem no šīs dienas nodokļa likmes pieauguma dēļ 0,7 litru vīna pudeles cena maksās 0,119 eiro vairāk nekā līdz šim, 0,7 litri stiprinātā vīna maksās par 0,182 eiro vairāk, puslitrs degvīna maksās par 0,532 eiro dārgāk, savukārt alus puslitra pudele maksās 0,072 eiro dārgāk nekā 2017.gadā.

 

Minētās akcīzes nodokļa izmaiņas ietvertas nodokļu reformā. Iepriekš FM informēja, ka straujāka akcīzes nodokļa celšana alkoholam un cigaretēm nepieciešama, jo plānots piemērot lielākas uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaides ziedojumiem.

Akcīzes nodokļa priekšlikuma būtība ir straujāka likmju celšana alkoholiskajiem dzērieniem, alum un cigaretēm, proti 2018.gadā noteiktas tās likmes, kas bija paredzētas 2019.gadā, un attiecīgi 2019.gadā tās likmes, kas bija paredzētas 2020.gadā.

Latvijas Alkohola nozares asociācijā (LANA) aģentūru LETA iepriekš informēja, ka lielākais cenu pieaugums gaidāms stiprajiem – ap 40% alkohola satura – dzērieniem, litra pudeles cenai paaugstinoties par aptuveni 1,5 eiro. Vīna cena palielināsies par nepilniem 0,15 eiro par pudeli. Turpretī puslitra alus pudeles cena palielināsies par aptuveni 0,1 eiro. Savukārt 15-22% alkohola satura alkoholiskajiem dzērieniem cena pieaugs par 0,25 eiro par 0,75 litru tilpuma pudeli.

LANA izpilddirektors Dāvis Vītols bija pārliecināts, ka tas ir pārlieku straujš alkoholisko dzērienu cenu kāpums, kas var novest pie legālā tirgus samazināšanās. Tāpēc šāds valdības lēmums esot neprātīgs un pārdrošs. “Nodokļi par pārdotajiem alkoholiskajiem dzērieniem jau izsenis ir veidojuši būtisku daļu no kopējā valsts budžeta. Uzskatām, ka valsts varētu iekasēt daudz vairāk, ja akcīzes nodokļa kāpinājums alkoholam būtu tāds, kādu valdība solīja sākotnēji – sabalansēts un pakāpenisks. Diemžēl solīts makā nekrīt,” teica Vītols.

Viņš arī pauda pārliecību, ka nodokļu politikas īstenotājiem vajadzētu pārskatīt akcīzes likmes plānu 2019. un 2020. gadam, ņemot vērā to, ka pierobežas tirdzniecība no līdzšinējās alkohola akcīzes un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) iekasēšanas ir nesusi vairāk nekā 40 miljonus eiro 2017.gadā, un nozare ir gatavi dialogam un kopīgam, strukturētam darbam.

Jau vēstīts, ka šā gada 1.janvārī stājas spēkā nodokļu reforma, kamdēļ saskaņā ar pērn Saeimā pieņemtajām izmaiņām likumā par akcīzes nodokli atsevišķiem produktiem – dīzeļdegvielai, alkoholam un cigaretēm – kāps akcīzes nodoklis.

Saistītās tēmas: Akcīzes nodoklisalkoholscenu kāpums

youtube icon
Abonēt youtube