Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2018. gada 28.februārī Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nodeva kriminālprocesu par 57,8 kg psihotropo vielu kontrabandu pasta sūtījumā portālu ritakafija.lv informēja VID Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.

 

Šī gada februārī VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki aizturēja divus Lietuvas Republikas pilsoņus par 57,828 kg psihotropo vielu kontrabandu pasta sūtījumā un 2018.gada 2.februārī uzsāka kriminālprocesu.

Iegūstot pietiekamu pierādījumu kopumu, jau 2018.gada 28.februārī šis kriminālprocess tika nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret aizdomās turētajām personām pēc Krimināllikuma 190.1 panta pirmās daļas1 un 190.1 panta otrās daļas2.

Kā ziņots iepriekš, izmantojot kurjerpasta pakalpojumus, Latvijā no Lietuvas tika mēģināts ievest ļoti bīstamu psihotropo vielu – gamma-butirolaktonu jeb GBL, kas ir gamma-hidroksibutirskābes jeb GHB cikliskais esteris.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonas, pārbaudot viņu rīcībā esošo informāciju, veica starptautiskā pasta sūtījuma muitas kontroli. Pārbaudes laikā tika izņemts 51 l bezkrāsas caurspīdīgs šķidrums. Narkotisko un psihotropo vielu ekspertīzes atzinums apstiprināja, ka iesniegtais šķidrums ar kopējo masu 57,8 kg ir gamma-butirolaktons jeb GBL.

Par minēto noziedzīgo nodarījumu tika aizturēts 1984. gadā dzimis Lietuvas pilsonis un 1991. gadā dzimusi Lietuvas pilsone, pie kuras tika atrastas un izņemtas divas ietītas cigaretes, kas saskaņā ar narkotisko un psihotropo vielu ekspertīzes rezultātiem satur izžāvētu kanabisu jeb marihuānu. Abas aizturētās personas tika atzītas par aizdomās turētajām. Viena persona tika apcietināta, savukārt otrai personai tika piemērots drošības līdzeklis – drošības nauda.

Par šāda nozieguma izdarīšanu draud cietumsods attiecīgi līdz 5 un līdz 10 gadiem.

Saistītās tēmas: KontrabandaProkuratūrapsihotropa vielaVID

youtube icon
Abonēt youtube