2018. gada 12. martā noritēja kārtējā tiesas sēde, tiesu debates, kurā turpināja izskatīt apsūdzības Aivaram Lembergam, Anrijam Lembergam un Ansim Sormulim. Bieži «uzpeld» jautājumi par to, kāpēc šis tiesas process ilgst jau deviņus gadus. Ārpus cīņām par ietekmi, lēmumu labvēlību un citiem skaļiem jautājumiem BNN šoreiz nolēma «ielūkoties lācītim vēderā» jeb kā noris viena sēde.

Ierodas Aivars Lembergs, tērpies zaļās biksēs, mētelī, cepurē. Viņa advokātei Irinai Kaukei tas izraisa tādu sajūsmu, ka viņa izsaucas: «Oй, kakoй зеленый!» [O, kāds zaļš! – no krievu val.] Kad abi iekārtojušies, savā starpā krieviski sačukstas. Tikmēr ierodas arī pārējie apsūdzētie: Anrijs Lembergs un Ansis Sormulis video konferences formātā.

Ierodas tiesneši, un tiesa tiek pasludināta par atklātu. Galvenais tiesnesis Boriss Geimans: «Tātad šodien mēs turpināsim [smaga nopūta] debates šajā lietā.» Aivars Lembergs izsaka iebildumus par to, ka lieta netiek izskatīta pa epizodēm, kā izmeklēšanas sākumā solīts. Geimans atbild, ka nevar novērtēt prokurores darbu. Diskusija neturpinās.

Nākamā svarīgā lieta: Aivars Lembergs lūdz «varbūt runāt mazliet lēnāk, jo tie, kas klausās, nevar uztvert tekstu». Geimans «cer, ka tas tiks ņemts vērā». Lembergs «jau saprot, katram sava dikcija», bet Geimanam tas īpaši neinteresē, tāpēc viņš ātri pārtrauc ar teikumu: «Skaidrs, paldies, sapratu.»

Anrijs Lembergs jautā par vēl vienu svarīgu sēdes daļu: «Atvainojiet, cikos šodien pusdienas?» Daļa klātesošo atļaujas ievilkt elpu saspringtajā tiesas gaisotnē un pasmieties. Pusdienu pārtraukums gaidāms pusvienos, kas nozīmē, ka jāiztur pusotra stunda.

Prokurors Juris Jurass paņem mapi, kurā ir aptuveni 120 lappušu. Un sāk lasīt. Tiek cītīgi lasīts par katru firmu: kur, ko, kad un kā Aivars Lembergs pieprasījis kā kukuli, firmu reģistrācijas numuri, kā arī visi datumi, no kura līdz kuram, kādus amatus (domes priekšsēdētājs, pilsētas attīstības valdes loceklis u.tml.) apsūdzētais ieņēmis.

Apsūdzības tiek izteiktas par firmu akciju, piemēram, Multi Nord AG, AS Ventspils parks, AS Kālija parksVentspils tirdzniecības osta, prettiesisku pieprasījumu, par kukuļa nodošanu, kura neizpildes gadījumā Aināram Gulbim un citiem iestāsies nelabvēlīgas sekas. Apsūdzības tiek izteiktas arī par dokumentu viltošanu, draudu izteikšanu par nelabvēlīgu lēmumu pieņemšanu AS Ventamonjaks komercdarbības interesēs u.tml. Informācijas ir daudz. Ļoti daudz.

Katrs, kurš nelasa, kavē laiku, kā nu var – sēžot telefonā, skatoties datorā vai kaut ko lasot planšetē. Tiesnesis ar garlaikotu sejas izteiksmi sākumā klausās, pēc tam paņem kaut kādas lapas un lasa.

Desmit minūšu pauzes laikā Lembergs iziet parunāties ar savu advokāti.

Pēc pauzes visi atkal ieņem savas pozas: Anrijs Lembergs atlaižas krēslā un skatās datora ekrānā, tiesnesis Geimans izskatās ļoti noguris, vērotāji arī paņem savus telefonus un/vai blociņus, lai kaut ko pierakstītu vai kavētu laiku. Tikmēr Aivars Lembergs ar savu advokāti ir tikuši pie galda lampas un seko līdzi lasītajam.

Pēc gandrīz stundu garas priekšā lasīšanas nāk gaidītais pusdienu pārtraukums. Pēc tā daļa klātesošo apspriež, kur un kas ēsts pusdienās. Tiesneši ierodas trīs minūtes vēlāk, bet Aivars Lembergs – piecas. Tiesnese Irīna Jansone jau sāk izrādīt neapmierinātību, kad apsūdzētais tomēr ierodas ar atvainošanos.

Turpinās firmu nosaukumi un reģistrācijas numuri, citāti no pagājušā gada sēdēm un «dokumenti un liecības, kas tiks analizēti turpmāk to kopējā un savstarpējā sakarībā, pierāda, ka apsūdzētajam, Aivaram Lembergam, pastāvēja reāla iespēja [..] ar savu amatu panākt, ka tiek apdraudētas Aināra Gulbja komercdarbības intereses». Tiek pieminēta kāda dokumenta kopija, kas atrodas 122.sējumā…

Aivars Lembergs stundām klausās, kad un ko viņš ir darījis vai, pēc viņa apgalvotā, nav darījis. Arī citi klausās. Un kurš gan vainīgs, ka ir tik daudz sējumu ar dokumentu kopijām? Ka ir tik daudz apsūdzību? Kamēr prokuratūra lasa apsūdzības, tiesnesis joprojām cīnās ar nogurumu, ik pa brīdim sačukstoties ar pārējiem tiesnešiem.

Arvien spēcīgāk raisās pārdomas: «Kuram šī sēde šķiet nepieciešama?» Vismaz šādā formātā un ilgumā.

Šķiet, ka pusdienas nav devušas nepieciešamo enerģijas devu, tiesnesis ik pa laikam uz 15 sekundēm aizver acis. Bet gulēt nedrīkst, jo klātesošajos ir arī kāda žurnāliste. Un tās jau ir, kā Kauke iečukstēja Lembergam ausī, «хитрые девочки» [viltīgas meitenes – krievu val.]. Pēc 45 minūšu cīņas ar nogurumu Geimens sāk kavēt laiku, uz maiņām ieskatoties telefonā un sekojot līdzi papīriem.

Apsūdzību uzskaite un izklāsts turpinās tādā pašā garā kā iepriekšējās trīs stundas. Sāk rasties aizdomas, ka debates (vismaz to parastajā izpratnē) īsti nesāksies…

Pulksten 15.30 Kauke palūdz piecu minūšu pauzi, kura tiek atļauta.

Pēc tās Aivars Lembergs lūdz iespēju beigt sēdi bez desmit četros, jo četros ir partiju vadītāju sanāksme. Geimens mazliet pasmaida un pārvaicā: «Jūsu partijas, ja?»

Seko atbilde: «Jā, es pārstāvu to partiju, kuru es vadu, bet tur būs arī citas. Bez desmit četros, tad es līdz četriem varētu aizbraukt.»

Īss pārdomu brīdis, un tad tiek nolemts, ka šodien sēde būs līdz pulksten 15.50. Vēl 15 minūšu lasījums ar apsūdzību un pierādījumu izklāstu un tad atgādinājums, ka rīt, 13.martā, sēde sākas pulksten 11.00, nevis 10.00, jo kādas nu kuram darīšanas. Vēl aša piebilde, ka tiesas sēde tiek pasludināta par slēgtu, un visi ātrā solī dodas laukā.

Karels Čapeks reiz rakstīja: «Un tomēr jūs visi būsiet laimīgi, kad atkal pienāks ģenerālmēģinājuma [tiesas] diena, jūs – autori un aktieri [tiesneši un prokurori], režisori un skatuves meistari [apsūdzētie un advokāti], frizieri un ģērbēji [žurnālisti un vērotāji]. Tā ir gara un drūma diena, smaga kā dzirnakmens un ļaunuma pilna, bet jūs būsiet laimīgi tieši tāpēc, ka tā ir tik nomokoša.» Ja process rit jau desmito gadu, laikam Čapeka sacīto var attiecināt ne tikai uz teātri.

Raksta autore:

Elizabete Mežule

Avots: http://bnn.lv/viena-diena-tiesas-zale-kopa-ar-lembergu-274450

 

Saistītās tēmas: Aivars LembergsoligarhiTiesu sistēmaVentspils

youtube icon
Abonēt youtube