Šā gada maija beigās ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvars Latvijā sarucis līdz 29,3%, aģentūru LETA informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

Šā gada aprīļa beigās ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvars Latvijas bankās bija samazinājies līdz 30%. FKTK piebilda, ka 2015.gadā ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvars bija 53%.

Šā gada maijā, salīdzinot attiecīgo laika posmu 2015.gadā, ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvars ir sarucis par 58% – no 12,4 miljardiem eiro līdz 5,2 miljardiem eiro.

Tāpat FKTK informēja, ka čaulas uzņēmumu īpatsvars banku noguldījumos maijā samazinājies līdz 9,8%, savukārt tādu uzņēmumu īpatsvars, kurus skar aizliegums, jo tie atbilst divām čaulas veidojuma pazīmēm, varētu būt mazāks par 4%.

Komisijas priekšsēdētājs Pēters Putniņš norādīja, ka Latvijas banku sektorā iesāktais pašattīrīšanās process notiek dinamiski.

“Kopumā ārvalstu noguldījumu kritums pēdējos divos pārmaiņu gados, atsakoties no apšaubāmas izcelsmes naudas līdzekļiem, ir bijis par 58%, un tas turpinās joprojām. Ir daļa Latvijas banku, kuras jau pilnībā ir pārtraukušas sadarbību ar uzņēmumiem, kas atbilst čaulas veidojumu divām pazīmēm,” sacīja FKTK vadītājs.

Savukārt Latvijas Komercbanku asociācijas vadītāja Sanda Liepiņa pauda, ka FKTK un industrijas sadarbība sarežģītu jautājumu risināšanā ir priekšnoteikumus arvien ātrākai starptautiskās reputācijas atjaunošanai un neiecietīgas attieksmes pret prettiesiskām darbībām demonstrēšanai ikdienas darbā, kā arī finanšu noziegumu apkarošanai.

“Asociācijas biedri pilnībā pārtrauks sadarbību ar čaulu veidojumiem, kas atbilst sadarbības aizlieguma pazīmēm. Šis ir jau 2016.gadā sākts darbs, kas vērsts uz augsta riska ārvalstu klientu īpatsvara samazināšanu Latvijas bankās, konsekvents turpinājums. Vērtējot Latvijas banku sektora paveikto finanšu noziegumu apkarošanā, kopš 2016.gada noticis būtisks pārmaiņu process, lai Latvijas banku sistēma netiktu izmantota noziedzīgiem mērķiem,” atzina Liepiņa.

FKTK padome šā gada 29.maijā apstiprināja grozījumus vairākos FKTK iepriekš izdotos normatīvajos noteikumos, nosakot pasākumus, kas turpmāk veicami tirgus dalībniekiem, lai pārliecinātos, vai klienta faktiskā saimnieciskā darbība veido mazu vai nekādu ekonomisko vērtību, tādējādi šis uzņēmums ir uzskatāms par tādu, kurš atbilst vismaz vienai čaulas veidojuma pazīmei.

Jauno noteikumu izstrādes procesā tika ņemts vērā tirgus dalībnieku profesionālo asociāciju viedoklis, arī Latvijas Komercbanku asociācija atbalsta jaunos noteikumus, kas palīdz veidot vienotus standartus sektorā čaulas veidojumu pazīmju identificēšanā.

Iepriekš FKTK padomes locekle, Regulējošo prasību un statistikas departamenta direktore Ludmila Vojevoda prognozēja, ka šā gada beigās ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvars Latvijā varētu samazināties līdz 24%, bet, ja Latvijā neatgriezīsies patlaban iesaldētie “ABLV Bank” ārvalstu noguldījumi, tad līdz 19%.

 

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas: FKTK

youtube icon
Abonēt youtube