Pamazām tuvojas desmit gadu «svinības» tiesvedības procesam, kurā izskata apsūdzības pret Aivaru Lembergu, Anriju Lembergu un Ansi Sormuli. Ik pa laikam rodas jautājumi, kāpēc šis process aizņem tik daudz laika, ja pašlaik sēdes notiek katru nedēļu no pirmdienas līdz ceturtdienai. Kad BNN jau trešo reizi neizdodas «noķert» notiekošu sēdi, tiek nolemts paskatīties, kāpēc tas tā.

Šajā gadā laikā no 17.janvāra līdz 5.jūnijam bija ieplānota 71 sēde. No tām notikušas ir 32, bet dažādu iemeslu dēļ atceltas ir 39 – tātad par septiņām vairāk nekā notikušās, liecina Rīgas Apgabaltiesas sniegtā informācija.

Kādi ir minētie iemesli nenotikušajām sēdēm?

Aivara Lemberga vai Anša Sormuļa slimība bijusi par iemeslu 12 nenotikušām tiesas sēdēm, bet tiesnešu darbnespēja – desmit nenotikušām sēdēm, kas nozīmē, ka slimības dēļ kopumā atcelta gandrīz trešā daļa sēžu.

Iemesls sešām nenotikušām sēdēm bijis apsūdzētās puses advokātu dažādie lūgumi saistībā ar citām sēdēm un piedalīšanos konferencēs. Īpaši ar aizņemtību izceļas Anša Sormuļa advokāts Jānis Rozenbergs.

Nākamā lieta, kas «to gumiju stiepj vēl garāku», ir mainīgais sēžu garums.

Jāatgādina, ka Rīgas Apgabaltiesa bija nolēmusi, ka tiesu sēdēm būtu jānotiek četras reizes nedēļā: no pirmdienas līdz ceturtdienai, no pulksten 10.00 līdz pulksten 16.00. Laikā no 17.janvāra līdz 5.jūnijam tās kopā ir 78 darbadienas, taču ieplānota bijusi 71 sēde. Tas nozīmē, ka septiņas sēdes (kas ir gandrīz divas nedēļas), nav izmantotas tiesas procesa virzīšanai uz priekšu.

Sēdē, kur BNN bija klāt, Aivars Lembergs lūdza iespēju beigt sēdi bez desmit četros, jo četros esot partiju vadītāju sanāksme. Tiesnesis Boriss Geimans mazliet pasmaidīja un pārvaicāja: «Jūsu partijas, ja?» Seko atbilde: «Jā, es pārstāvu to partiju, kuru es vadu, bet tur būs arī citas. Bez desmit četros, tad es līdz četriem varētu aizbraukt.» Īss pārdomu brīdis, un tad tiek nolemts, ka 12.marta sēde, kas sākusies 11.00, ilgs līdz pulksten 15.50. Vēl izskan atgādinājums, ka arī 13.martā sēde sākas pulksten 11.00, nevis 10.00, jo kādas nu kuram darīšanas.

Acīmredzot dažādas «darīšanas» ir regulāras, jo ik pa laikam sēdes sākas pulksten 11.00 un beidzas ap pusčetriem. Pāris reižu tā beidzas nedaudz pēc vieniem dienā. Laikā no 17.janvāra līdz 5.jūnijam, sākot vēlāk un beidzot ātrāk sēdes, ir «ietaupītas» 20 stundas un 19 minūtes. Tas nozīmē, ka vēl mazliet vairāk nekā trīs sēdes kopumā nav notikušas.

Iepriekš tika izteiktas prognozes, ka tiesas process varētu noslēgties šī gada rudenī. Tā kā Aivaram Lembergam pašlaik darbnespējas lapa noteikta līdz jūnija beigām, tad noslēgums pārceļas vēl mēnesi uz priekšu.

«Daudzi izrādījuši interesi par manu klāt neesamību dažādos pasākumos, kuros iepriekš vienmēr esmu iesaistījies. Klātienē nevaru piedalīties kājas traumas/lūzuma dēļ, bet visiem notikumiem un procesiem aktīvi sekoju līdzi – mūsdienās tas nav grūti,» otrdien, 5.jūnijā, Twitter ierakstījis Lembergs.

Tiesas sēdēm gan laikam netiks sekots līdzi.

Vai «svinēsim» procesa desmit gadu jubileju?

 

Ziņu avots: BNN

Saistītās tēmas: Aivars LembergsTiesa

youtube icon
Abonēt youtube