Vietējā latviešu kopiena Anglijas pilsētā Bostonā, kur dzīvo relatīvi daudz Latvijas pilsoņu, šogad Saeimas vēlēšanu iecirkni vairs neveidos, jo kopienas vadītāju neapmierina iepriekšējā sadarbība ar Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK), ceturtdien vēstīja LNT raidījums “900 sekundes”.

Latviešu kopienas Bostonā aktīvists Ziedonis Barbaks “900 sekundēm” skaidroja, ka vēlēšanu iecirkni šajā pilsētā ir ļoti grūti noorganizēt, jo finansējuma saņemšanai jāaizpilda daudz formalitāšu, turklāt beigās nauda no Latvijas tiek ieskaitīta vēlu.

“Patiešām ir lieli papīru darbi, lai dabūtu finanses organizēšanai, īres maksas. (..) No sākuma es ieguldu savu naudu, un tikai tad man no Latvijas atskaita naudu. Pēdējo reizi es šo naudu gaidīju mēnesi. Absurdā situācija ir tieši tā, ka par ēdināšanu iecirkņa darbiniekiem bija iedoti pieci eiro uz dienu, bet es pats personīgi nopirku visu ēdienu. Mēs no valsts dabūjām, ja nemaldos, 25 latus, bet iztērēju 100 mārciņas,” raidījumam stāstīja Barbaks.

Lielbritānijā ir skaitliski lielākā Latvijas valstspiederīgo kopiena ārvalstīs, kas lielas vēlētāju aktivitātes gadījumā Saeimā var ievēlēt pat vairākus deputātus. Bostonas latviešu kopiena iepriekš divas reizes šajā pilsētā veidoja vēlēšanu iecirkni Latvijas pilsoņiem.

Kā ziņots, šoruden gaidāmajās 13.Saeimas vēlēšanās Latvijas valstspiederīgie Lielbritānijā varēs nobalsot pa pastu vai 15 vēlēšanu iecirkņos, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) mājaslapā publicētais paziņojums

CVK ir pieņēmusi lēmumu par 15 vēlēšanu iecirkņu atvēršanu Lielbritānijā – Londonā, Bērtonā, Bredfordā, Bristolē, Dērbijā, Edinburgā, Gērnsijā, Mančesterā, Mensfīldā, Notingemā, Ņūrijā, Pīterboro, Straumēnos un Vulverhemptonā.

Vēlētāji, kuriem nav iespēju vēlēt 6.oktobrī kādā no izveidotajiem iecirkņiem Lielbritānijā, tiek aicināti pieteikties balsošanai pa pastu. Balsošanai pa pastu var pieteikties līdz 14.septembrim. Pilsoņus, kuri vēlas pieteikties balsošanai pa pastu, Latvijas vēstniecība Lielbritānijā aicina ierasties vēstniecības Konsulārajā nodaļā.

Vēlēt var tikai ar derīgu personu apliecinošu dokumentu, tādēļ vēlētāji arī aicināti atjaunot pasi, ja tai ir beidzies vai drīzumā beigsies derīguma termiņš. Balsot ar derīgu personas apliecību (ID karti) ir iespējams tikai tad, ja persona vienlaikus uzrāda arī vēlētāja apliecību.

 

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube