Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ceturtdienas, 21.jūnija, vakarā atbrīvojis kriminālprocesā par iespējamu nelikumīgu partijas KPV LV finansēšanu aizturētās personas – Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu, viņa partijas biedru Ati Zakatistovu un uzņēmēju Viesturu Tamužu.

Pēc izlaišanas no izolatora Artuss Kaimiņš intervijā ar Rīga TV24 stāsta, ka par trīs minūtēm nokavējis ārkārtas sēdi, kura, viņaprāt, bijusi saistībā ar plānoto tieslietu ministra Dzintara Rasnača demisijas pieprasījumu. Kā rezultātā Saeimas zālē ienācis tikai tad, kad uz ekrāna jau bija parādījies balsojuma lēmums par viņa aizturēšanu.

Kā stāsta Kaimiņš, pēcāk viņu iesēdināja KNAB busiņā. Viņš nepārmet līdzbraucošajiem KNAB izmeklētājiem attieksmi, sakot, ka viņi izturējās ļoti toleranti, taču par prasības virzītāju Anitu Ringo Kaimiņš atzīmē, ka, viņaprāt, Ringo neciena cilvēkus, un valsts pārvaldē šāds cilvēks nedrīkstētu atrasties.

Kaimiņš Rīga TV24 studijā stāsta, ka pēc viesošanās KNAB un advokātu sagaidīšanas, izmeklētāji kopā ar Kaimiņu devās uz viņa īrēto dzīvokli Rīgas centrā. Kā atzīmē Kaimiņš, tika izņemti priekšmeti, kas netika nosaukti lietā. Viņš stāsta, ka tika izskatītas visas atvilktnes, gultasveļa, tualete. Pēc faktiskās dzīvesvietas kratīšanas visi devušies uz deputāta deklarēto dzīves vietu Garciemā, kas atstāta mantojumā no nelaiķa vectēva un kur šobrīd dzīvo Kaimiņa astoņdesmit gadus vecā vecmāmiņa. Lai arī Kaimiņš esot lūdzis šo kratīšanu neveikt, jo tur nedzīvo un negrib uztraukt ne pie labākās veselības esošo vecmāmiņu, ar Ringo pavēli kratīšana tika veikta.

Kaimiņš stāsta, ka kratīšana būtu turpinājusies viņa mātes dzīvoklī Teikā, kur viņš ir uzaudzis, bet arī jau 20 gadus nedzīvo. Tā kā dokumentos minētā adrese nebija pareiza, advokāts liedza veikt kratīšanu un tā nenotika.

Kaimiņam ir piemērots aizdomās turamā statuss. Rīga TV24 studijā viņš uzsvēra, ka nesaprot šo lēmumu, piebilstot, ka Saeimas deputāta mandāts viņam nav atņemts. Kā norādījis advokāts Normunds Duļevskis, Saeima ir lēmusi piekrist aizturēšanai, kratīšanai, kā arī izņemtās mantas apskatei, taču Saeima nav lēmusi par nekādiem ierobežojumiem Artusam Kaimiņam, kuri faktiski šobrīd viņam ir uzlikti drošības līdzekļa veidā.

Advokāts atteicies sīkāk komentēt šos ierobežojumus, taču minējis, ka šie ierobežojumi var ietekmēt Kaimiņa kā deputāta pienākumu pildīšanu.

Tāpat intervijā ar Rīga TV24 tika uzsvērts, ka atšķirībā no Zaļo un zemnieku savienības(ZZS) deputāta Askolda Kļaviņa, kuru vakardien Saeima lēma izdot KNAB kratīšanai, Kaimiņš netika ne informēts par plānoto balsojumu, ne uzaicināts uz Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdi.

Ceturtdienas vakarā Kaimiņu atveduši uz izolatoru Gaujas ielā, kur viņš viens pats tika ieslodzīts kamerā. Kaimiņš uzskata, ka visa šī procedūra, kas tajā dienā notika, veikta tā, it kā sabiedrībai draudētu briesmas un viņš ir šo draudu iemesls.
Kaimiņš nesaprot, kā var būt tāda atšķirība attieksmē, kāda attiecīgi bijusi pret zaļzemnieku Kļaviņu. «Ja Tu esi no ZZS, tad Tevi uzaicina uz šo te komisiju, kur Tu vari teikt, jā, lūdzu, dodiet man to atļauju.. Tikmēr manā gadījumā pat mana vecmāmiņa tiek kratīta.»

«Tas, kas notika ar Askoldu Kļaviņu, tā ir tipiska čekistu, komunistu metode, lai novērstu uzmanību no Artusa gadījuma, no KPV LV gadījuma,» uzskata KPV LV partijas biedrs un premjera kandidāts Aldis Gobzems. Viņaprāt, šī rīcība KNAB izdot deputātu,«kur visiem zināms, ka neko nevarēs atrast, kur vienkārši var nospēlēt teātri Saeimā, tā ir visīstākā čekistu metode».

Jautāts, par ko tieši ir apsūdzēts pats Kaimiņš, apsūdzētais deputāts norāda, ka ir parakstījies, ka nedrīkst izpaust materiālu saturu. Tikmēr advokāts Duļevskis atzīmē, ka šajā lietā ir divas nepieņemamas lietas. Pirmā ir forma. «Ja notiek personas aizturēšana, tad tai ir jābūt pamatotai. Mēs runājam par vairākus gadus seniem notikumiem. Ir saprātīga iespēja bez nevajadzīgas pompozitātes veikt aizturēšanu. Proti, ir jāievēro cilvēktiesības. Šajā gadījumā par to ir ļoti grūti runāt, jo racionālu iemeslu pēc tā apraksta, kas bija aizturēšanas protokolā, šādai rīcībai nebija. Pamata šādai pompozitātei nebija,» uzsver advokāts.

Duļevskis turpina, ka, neskatoties uz aizturēšanas formu, kas neatbilst cilvēktiesībām Eiropas valstī, neviens vārds, kas saistīts aizturēšanu neatkārtojas lēmumā par personas atzīšanu par aizdomās turamo. Proti, Saeima lemj par vienu, bet gala lēmums ir pilnīgi par kaut ko citu, un tā ir otrā nepieņemamā lieta.

Kaimiņš ir pārsteigts, ka tika pārbaudīts viņa, viņa vecmāmiņas dzīvoklis, vēlme pārbaudīt mātes dzīvokli, bet netika pārbaudīts viņa Saeimas kabinets un partijas birojs, netika pārbaudīta Kaimiņa automašīna, kura ir norādīta deklarācijā. Netika pārbaudīts viņa darba dators.

Kaimiņa prāt, Anita Ringo izpilda politisku pasūtījumu no ZZS puses, un šī Askolda Kļaviņa aizturēšana bija teātris.

Runājot par pašu apsūdzību, gan advokāts, gan pats Kaimiņš norāda, ka tā viņam nav saprotama. Proti, apsūdzībā vispārīgiem vārdiem esot norādīts šāda vai tāda saistība ar nelegālu partijas finansēšanu, taču nav paskaidrots, kā izpaudās šis finansējums. Advokāts atzīmē: «Lieta ir ierosīnāta 2015.gada, ja nekļūdos, 5.jūnijā, un tagad padomājiem, ja gadu faktiski diezgan priviliģēts Latvijas specdienests ir strādājis ar lietu, kas saistīta ar pretlikumīgu partijas finansējumu, kā šis dienests var nezināt, ka Artuss jau divdesmit gadus nedzīvo pie savas mātes, ka nedzīvo pie savas vecmāmiņas? Tad rodas jautājums, ko šis dienests ir darījis?»

Duļevskis turpina: «Rodas jautājums, vai var būt tā, ka dienas jeb mazāk nekā 24 stundu laikā formulējums, kurš ir lēmumā par personas aizturēšanu ir pilnībā cits un nevienā vārdā faktiski neatkārtojas formulējumā, kas ir lēmumā 24 stundas vēlāk?» retoriski jautā Duļevskis.

Kaimiņš uzskata, ka viss veiktais ir propoganda, un, atsaucoties uz sabiedrības lielo atbalstu, norāda, «kad ZZS saprot, ka jau nav labi, viņi iedod Askoldu Kļaviņu, kurš nākamgad nekandidēs uz Saeimas vēlēšanām».

Kaimiņš sacījis, ka nav nopratināts un visu pavadīto laiku sēdējis viens pats šaurā kamerā.

Jāpiebilst, ka ierobežojums runāt ar presi Kaimiņam nav piemērots.

Uz KNAB kā liecinieces izsauktas partijas KPV LV grāmatvede, kā arī partijas valdes locekle Linda Liepiņa, kas uz KNAB biroju dosies nākamnedēļ.

KNAB paziņojumā presei raksta, ka pagājušā gada jūnijā sāktajā kriminālprocesā divas personas (vārdi netiek minēti) atzītas par aizdomās turētām par politiskās organizācijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kas izdarīta personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī par krāpšanu, kas izdarīta personu grupā un lielā apmērā.

Tāpat vēl viena persona atzīta par aizdomās turēto par politiskās organizācijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā un par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā.

Personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Birojs arī uzsver, ka situācijās, kad personai rodas šaubas par iestādes nepamatotu rīcību, persona iestādes faktisko rīcību var apstrīdēt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka Saeima trešdien, 20.jūnijā, atļāva veikt Kaimiņa aizturēšanu un kratīšanu. Tāpat KNAB kriminālprocesā par, iespējams, nelikumīgu partijas KPV LV finansēšanu aizturēja KPV LV valdes locekli Zakatistovu un uzņēmēju Tamužu.

 

Ziņo – BNN

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube