Nodokļu reformas ietvaros mainījusies gan uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) deklarācijas aizpildīšanas, gan tās iesniegšanas kārtība, tādēļ Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina uzņēmējus būt vērīgiem, aizpildot UIN deklarāciju, un atgādina, ka pirmā deklarācija jāiesniedz līdz šī gada 20.jūlijam.

«Jaunā nodokļu reforma devusi priekšrocības uzņēmumiem – jo īpaši tiem, kas investē savā attīstībā. No 2018.gada reinvestētajai peļņai piemēro 0% UIN likmi, proti, par peļņu, ko uzņēmums novirza attīstībai, UIN nav jāmaksā. Savukārt, saņemot dividendes, kuras aprēķinātas no 2018.gadā un turpmākajos gados gūtās peļņas, vairs nav jāmaksā 10 % iedzīvotāju ienākuma nodoklis, jo jaunā kārtība paredz, ka UIN 20% apmērā ir jāmaksā tikai peļņas sadales brīdī. No tā izriet nākamais ieguvums – no 2018.gada 1.jūlija ir atcelti UIN avansa maksājumi,» stāsta dienestā.

Tāpat VID norāda, ka ņemot vērā konceptuāli jauno UIN maksāšanas režīmu, no 2018.gada 1.janvāra UIN deklarācija ir jāiesniedz un nodoklis jāmaksā vienu reizi mēnesī – līdz nākamā mēneša 20.datumam. Ja uzņēmumam neveidojas ar UIN apliekami ienākumi, deklarāciju var neiesniegt (izņemot pārskata gada pēdējā mēneša deklarāciju).

Savukārt gadījumos, kad nodokļa maksātājs līdz mēneša 20.datumam nav iesniedzis deklarāciju par taksācijas periodu, tiek uzskatīts, ka nodokļa maksātājam taksācijas periodā neveidojas ar UIN apliekama bāze un deklarācija ir iesniegta.

VID atgādina, ka no šī gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam spēkā ir pārejas perioda noteikumi, kas paredz, ka nodokļa maksātājs par šo periodu iesniedz VID vienu deklarāciju un veic UIN maksājumu līdz šī gada 20.jūlijam. Pēc pārejas perioda beigām UIN deklarācijas jāiesniedz vispārējā kārtībā – katru mēnesi līdz nākamā mēneša 20.datumam. Lai nodokļa maksāšana nebūtu jāatliek uz pēdējo brīdi, jauno UIN deklarāciju Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) nodokļa maksātāji var iesniegt un nodokli nomaksāt jau no 1.jūlija.

«Ikvienas izmaiņas var radīt jautājumus un neskaidrības, tāpēc uzņēmēji ir aicināti iepazīties ar VID izstrādāto metodisko materiālu par UIN deklarācijas aizpildīšanu. Tas kalpos ne vien kā ceļvedis deklarācijas aizpildīšanas procesā, bet arī sniegs dažādu situāciju risināšanas praktiskus piemērus,» atzīmē dienestā.

Lai atgādinātu par izmaiņām UIN deklarācijas iesniegšanas un aizpildīšanas kārtībā un sniegtu atbildes uz uzņēmēju jautājumiem, VID organizē arī bezmaksas seminārus dažādās Latvijas pilsētās par UIN deklarācijas aizpildīšanu. Semināriem var pieteikties elektroniski VID tīmekļa vietnes sadaļā «Aktualitātes – Notikumi».

Ziņo: BNN

Saistītās tēmas: nodokļiUINVID

youtube icon
Abonēt youtube