Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien atbalstīja Ārlietu ministrijas priekšlikumu 13.Saeimas vēlēšanām izveidot vēl divus vēlēšanu iecirkņus ārvalstīs – Lielbritānijas pilsētā Bostonā un Zviedrijas pilsētā Erebrū, aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa

Līdz ar to ārvalstu vēlēšanu iecirkņu sarakstā 13.Saeimas vēlēšanām iekļauti kopā 117 iecirkņi – par 19 vairāk nekā 2014.gadā.

13.Saeimas vēlēšanās iecirkņi ārvalstīs būs ASV, Apvienotajos Arābu Emirātos, Austrālijā, Austrijā, Azerbaidžānā, Baltkrievijā, Beļģijā, Brazīlijā, Čehijā, Dānijā, Ēģiptē, Francijā, Grieķijā, Gruzijā, Igaunijā, Indijā, Islandē, Itālijā, Izraēlā, Īrijā, Japānā, Jaunzēlandē, Kanādā, Kazahstānā, Korejā, Krievijā, Ķīnā, Lielbritānijā, Lietuvā, Luksemburgā, Moldovā, Nīderlandē, Norvēģijā, Polijā, Portugālē, Somijā, Spānijā, Šveicē, Turcijā, Ukrainā, Ungārijā, Uzbekistānā, Vācijā un Zviedrijā.

Visvairāk vēlēšanu iecirkņu būs ASV – 21, Lielbritānijā – 16 un Vācijā – deviņi. Zviedrijā būs seši vēlēšanu iecirkņi, pieci iecirkņi darbosies Austrālijā un Kanādā, pa četriem iecirkņiem – Īrijā, Krievijā un Norvēģijā, bet divi iecirkņi būs astoņās valstīs – Austrijā, Baltkrievijā, Brazīlijā, Dānijā, Francijā, Itālijā, Spānijā un Šveicē.

Vēlēšanu iecirkņi būs izvietoti Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās, kā arī citās balsošanai piemērotās telpās – galvenokārt vietējai Latvijas pilsoņu kopienai piederošās telpās. Ar vēlēšanu iecirkņu ārvalstīs sarakstu iespējams iepazīties CVK mājaslapā “www.cvk.lv”.

Saeimas vēlēšanu dienā iecirkņi ārvalstīs balsotājiem būs atvērti no plkst.7 līdz plkst.20 pēc vietējā laika, un tajos balsot varēs ne tikai attiecīgajā valstī dzīvojošie Latvijas pilsoņi, bet arī tie vēlētāji, kuri uz ārvalstīm būs devušies īslaicīgā darba braucienā vai ceļojumā.

Gatavojoties vēlēšanām, CVK aicina vēlētājus ārvalstīs laikus parūpēties par derīgu balsošanas dokumentu – Latvijas pilsoņa pasi, kurā tiks iespiests spiedogs par dalību vēlēšanās. Tā kā Saeimas vēlēšanās Latvijā neizmanto vēlētāju reģistru, spiedogs pasē ir veids, kā šajās vēlēšanās nodrošina principu “viens vēlētājs – viena balss”.

Lai uzzinātu par iespējām atjaunot vai izgatavot pasi, vēlētāji ārvalstīs aicināti sazināties ar tuvāko Latvijas diplomātisko vai konsulāro pārstāvniecību. Savukārt, ja vasarā vai rudenī plānots ceļojums uz Latviju, pieteikties pases saņemšanai iespējams jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā, kur pasi noformēs desmit darba dienu laikā vai paātrinātā kārtībā – divu darba dienu laikā, neieskaitot dokumentu iesniegšanas dienu.

Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas: CVKvēlēšanas

youtube icon
Abonēt youtube