Ir žēl to 31 pašvaldību pedagogu, kas šogad nesaņems piemaksas darba samaksai, vērtējot šodien valdībā apstiprināto papildu 1,44 miljonu eiro sadalījumu vispārējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Viņa norādīja, ka, no vienas puses, ir labi, ka pedagogiem “tiek kaut kāds finansējums”, taču, no otras puses, ir šaubas, vai tas ir labākais veids, kā piešķirt papildu finansējumu.

Vanaga pauda, ka Ministru kabinets, pieņemot lēmumu par finansējuma piešķiršanu tikai daļai pašvaldību, pats nav spējīgs lokāli redzēt un izvērtēt pašvaldībās un to izglītības iestādēs notiekošo.

“Jāpriecājas tām 88 pašvaldībām. Bet žēl ir to pašvaldību pedagogu, kur skolu tīkls jau sakārtots vai tas netiek optimizēts nacionālas drošības jautājuma kontekstā,” teica Vanaga.

Prēmēšana par skolu tīklu, kur netiek vērtēts skolotāju individuāls darbs, ir savdabīga, vērtēja LIZDA priekšsēdētāja. Viņasprāt, tā ir “drupaču atmešana, lai neteiktu, ka neko neiedeva”.

Vanaga atgādināja, ka valdībā pieņemts pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiks, kas tad arī būtu jārealizē.

“Grafika pirmais solis nebija nekas nepārdomāts. Liekas nožēlojami, ka nevar atrast naudu, lai visiem celtu līdz 710, ņemot vērā, ka visā valstī runā, ka ir ekonomikas pieaugums. Kur ir publiskā sektora solidaritāte? Tas ir bēdīgi, ka nevarēja atrast naudu grafikam, bet vienreizējām prēmijām vieglu roku sadala,” pauda Vanaga.

Kā ziņots, vispārējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai no šī gada 1.septembra līdz 31.decembrim papildus būs pieejami aptuveni 1,4 miljoni eiro, šodien lēma valdība.

Papildu finansējums tiks izmaksāts pedagogiem (izņemot pirmsskolas izglītības iestāžu un speciālo izglītības iestāžu pedagogus) tajās pašvaldībās, kuras 2017./2018.mācību gadā izpildīja noteikto normētā skolēnu skaita attiecību pret vienu pedagoga mēneša darba likmi, kā arī pašvaldībām, kas veikušas ar skolu tīkla sakārtošanu saistītus pasākumus, sniedzot reālu mērķdotācijas ietaupījumu 2016., 2017. un 2018.gadā. Kopumā trijos gados pašvaldību veiktā skolu tīkla sakārtošana devusi vairāk nekā 4,3 miljonu eiro ietaupījumu.

Šogad piemaksas saņems 88 pašvaldības, un piemaksu apmērs ir robežās no 1% līdz 11% no septembrim-decembrim aprēķinātās mērķdotācijas bez finansējuma pedagogu profesionālās darbības kvalitātes piemaksām.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas: LIZDAskolasSkolotāji

youtube icon
Abonēt youtube