Izvērtējot 44 konkrētas maksātnespējas procesu tiesvedības, atklātas gan nopietnas tiesnešu kļūdas, gan dažos gadījumos iespējama uzņēmēju negodprātīga rīcība, intervijā Latvijas Radio sacīja Augstākās tiesas (AT) Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas vadītāja Anita Zikmane.

Viņa skaidroja, ka šodien Tieslietu padomes rīcībā nodots ekspertu komisijas ziņojums par maksātnespējas procesu tiesvedībām. Kopā izvērtētas 44 konkrētas lietas, kurās nolēmumi pamatā taisīti 2008. un 2014.gadā, skaidroja Zikmane, gan piebilstot, ka kopumā šajā laikā izskatīti aptuveni 15 000 lietu.

Vaicāta, vai izvērtējumā atklātas rupjas kļūdas kādu tiesnešu darbā, Zikmane norādīja, ka ir nopietnas kļūdas, ir arī kļūdas, kuras bija iespējams novērst, rūpīgāk iedziļinoties lietas materiālos. Vairumā gadījumu konstatētās kļūdas attiecas uz būtisku apstākļu neizvērtēšanu, uz nolēmumu nepienācīgu motivēšanu, un tas principā būtu atzīstams par procesuālajiem trūkumiem, skaidroja eksperte.

Ir arī dažas lietas, kurās radies iespaids, ka tiesiskās aizsardzības un maksātnespējas process ir ticis negodprātīgi izmantots no uzņēmēju puses, piebilda Zikmane.

Vaicāta, vai, ņemot vērā ekspertu secinājumus, būtu nepieciešamas kādas izmaiņas, piemēram, likumdošanā, viņa norādīja, ka regulējums maksātnespējas jomā nav konstants un vienmēr attīstās. Būtiski grozījumi Maksātnespējas likumā stājušies spējā 2015.gadā, kā arī šogad jūlijā, viņa pauda.

Vienlaikus Tieslietu padome ir tā, kurai jāizvērtē secinājumi un jālemj, vai ir nepieciešama kāda konkrēta rīcība – arī attiecībā uz konkrētiem tiesnešiem.

Kā ziņots, plašāk par ekspertu secināto šodien tiks ziņots preses konferencē plkst.15. Tajā piedalīsies Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, ekspertu komisijas vadītāja, Zikmane, ekspertu komisijas dalībnieks, Augstākās tiesas Civillietu departamenta tiesnesis Aigars Strupišs un Tiesu administrācijas Tiesu un zemesgrāmatu departamenta Tiesu iestāžu informācijas sistēmas nodaļas vadītāja Līga Lapiņa.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube