Valdība šodien atbalstīja koncepciju noziedzības novēršanas un izmeklēšanas programmas īstenošanai, kuras pasākumiem tuvākajos gados plānots tērēt 17 miljonus eiro.

Valdība šodien atbalstīja koncepciju par Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014. – 2021.gada perioda līdzfinansēto programmu “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana”. Programmas mērķis ir uzlabota noziedzības novēršana un izmeklēšana.

Programmas kopējais finansējums ir 17 647 059 eiro. ES finansējums ir 15 000 000 eiro, bet nacionālais finansējums 2 647 059 eiro.

Lai sasniegtu mērķi, tiks īstenoti projekti par tiesībsargājošo iestāžu sadarbības veicināšanu ekonomisko noziegumu novēršanā un apkarošanā Latvijā, kā arī ekonomisko noziegumu novēršana robežšķērsošanas vietā “Terehova”. Tāpat tiks īstenots atbalsts trauksmes celšanas sistēmas izveidei Latvijā, kā arī nodrošināts atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai.

Programma arī paredz darbinieku zināšanu pilnveidi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanā.

Detalizētākos programmas punktos skaidrots, ka, piemēram, šī gada sākumā krimināllietu skaits uz vienu izmeklētāju Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (ENAP) ir ievērojams, proti, vidēji 22 lietas. Izmeklētāju pārslodze negatīvi ietekmē gan kriminālprocesa izmeklēšanas ātrumu, gan arī kvalitāti.

Plānots uzlabot VP ENAP kapacitāti, paplašinot un pielāgojot standartiem atbilstošas ENAP telpas, veidojot atsevišķas nopratināšanas telpas, nodrošinot telpas drošai un strukturētai lietišķo pierādījumu glabāšanai, uzlabojot elektrotīklu un vājstrāvas tīklu infrastruktūru, tiks radīti priekšnoteikumi VP ENAP izmeklēšanas kapacitātes celšanai.

Tāpat plānots apmācīt vismaz 20 darbiniekus no Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) un komercbankām par efektīvām metodēm cīņā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, terorisma finansēšanu un citām nelikumīgām darbībām.

Plānots uzlabot robežšķērsošanas vietas “Terehova” infrastruktūru, izbūvējot jaunas iekšējās inženierkomunikācijas galvenajā muitas kontroles ēkā, kā arī, uzbūvējot jaunu paviljonu rokas bagāžas.

Iecerēts, ka ikgadējais skaidras naudas konfiskācijas gadījumu skaits palielināsies par 10%, paaugstinot kinologu un muitas suņu kvalifikāciju un nodrošinot to dalību pieredzes apmaiņas pasākumos, kā arī uzlabojot mācību infrastruktūru.

Programmas īstenošanas laiks ir līdz 2024.gada 31.decembrim.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube