Fiskālās disciplīnas padome secinājusi, ka Ministru kabineta lēmums pārdalīt ietaupītos līdzekļus no Labklājības ministrijas budžeta apakšprogrammas “Valsts sociālie pabalsti” un izmaksāt vienreizēju pabalstu politiski represētām personām neatbilst Fiskālās disciplīnas likumā noteiktajam, jo pārsniedz vidēja termiņa budžeta ietvara likumā noteikto maksimālo izdevumu apmēru, aģentūru LETA informēja Fiskālās disciplīnas padome.

Otrdien, 28.augustā, Ministru kabineta sēdē tika izskatīts jautājums par līdzekļu pārdali apakšprogrammā “Valsts sociālie pabalsti”. Ņemot vērā, ka plānoto pabalstu saņēmēju skaits invalīdu grupā, kuriem ir nepieciešama īpaša kopšana, netiek sasniegts, tika nolemts atlikuma pārdali vienreizēja pabalsta veidā pārdalīt citai sociālo pabalstu grupai – politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, kopumā 1 287 700 eiro apmērā.

Kā norāda Fiskālās disciplīnas padome, jebkurš izdevumu ietaupījums, kas veidojas no budžeta kategorijām, kas uzskaitītas Fiskālās disciplīnas likuma 5.panta pirmajā daļā, tostarp arī sociālajiem pabalstiem, prasa pārskatīt noteiktos maksimālos izdevumu apmērus. Tādejādi līdzekļu pārdale, izmantojot ietaupījumus minētajos izdevumu posteņos, rada Fiskālās disciplīnas likuma pārkāpumu. Fiskālās disciplīnas padome norāda, ka, nosakot maksimālo valsts budžeta izdevumu apmēru 2018.gadam, padome ņēma vērā Finanšu ministrijas aprēķinus budžeta izdevumiem valsts sociālajiem pabalstiem.

Kā norāda Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētājs Jānis Platais, saskaņā ar Fiskālās disciplīnas likumu, pieņemot šādu lēmumu, Ministru kabinetam būtu jānodrošina, ka vienlaikus stājas spēkā noteikumi, kas kompensē izdevumu pieaugumu vai ieņēmumu samazinājumu.

Lai novērstu minēto neatbilstību, Fiskālās disciplīnas padome iesaka Ministru kabinetam sagatavot un pieņemt normatīvos aktus, kuri pilnībā kompensētu lēmumu piešķirt papildus 1 287 700 eiro virs koriģētā vidēja termiņa budžeta ietvarā 2018.gadam noteiktā maksimālā izdevumu apmēra.

Tāpat Fiskālās disciplīnas padome arī rekomendē Ministru kabinetam neizskatīt priekšlikumus pārdalīt izdevumu palielināšanai no Fiskālās disciplīnas likuma 5.panta pirmajā daļā noteiktajām kategorijām, pārsniedzot maksimāli pieļaujamos valsts budžeta izdevumus 2018.gadam un turpmākajos gados, kas noteikti vidēja termiņa budžeta ietvarā.

Fiskālās disciplīnas padome ir neatkarīga koleģiāla institūcija, kas izveidota ar mērķi nodrošināt fiskālās disciplīnas nosacījumu ievērošanas uzraudzību. Saeima Fiskālās disciplīnas padomē apstiprinājusi publisko finanšu konsultantu Jāni Plato, Rīgas Tehniskās universitātes kancleru Ingaru Eriņu, “KPMG” direktoru vadības un riska konsultāciju jomā Andžu Ūbeli, Rīgas Ekonomikas augstskolas Ekonomikas departamenta vadītāju Mortenu Hansenu un Igaunijas Bankas viceprezidentu Ulo Kāsiku.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka valdība 28.augustā nolēma politiski represētajām personām Latvijas simtgadē izmaksāt vienreizēju atbalstu 100 eiro apmērā. Kā norāda Labklājības ministrijā (LM), šāda summa būtu kā atbalsts, ņemot vērā politiski represēto likteni, no kuriem lielākā daļa cietusi no komunistiskā režīma, turklāt ar katru gadu šīs kategorijas iedzīvotāju skaits samazinās, jo daudziem pasliktinās veselība.

Ministrija atgādina, ka valdību veidojošo partiju koalīcijas sadarbības padome šī gada 12.februārī vienprātīgi atbalstīja šo Latvijas politiski represēto apvienības iniciatīvu.

Atbalstu 100 eiro apmērā piešķirs politiski represētām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem. Atbalsts tiks piešķirts politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, kuriem šis statuss piešķirts un Iedzīvotāju reģistrā ir aktīvs līdz 2018.gada 30.septembrim un kuru dzīves vietas adrese ir deklarēta vai reģistrēta Latvijā.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube