Latvijai jāuzlabo tiesībsargājošo iestāžu iesaiste finanšu noziegumu apkarošanā, noslēdzot divu dienu vizīti Latvijā, piektdien žurnālistiem uzsvēra Eiropas Parlamenta (EP) īpašās komitejas finanšu noziegumu, izvairīšanās no nodokļu maksāšanas un nodokļu apiešanas jautājumos (TAX3) delegācijas vadītājs Petrs Ježeks.

TAX3 Latvijas apmeklējuma uzdevums bija tikties ar valsts un privātā sektora pārstāvjiem, lai izprastu Latvijas nodokļu atvieglojumu politiku. EP pārstāvji tikās ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu, Valsts ieņēmumu dienesta, Kontroles dienesta, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja u.c. atbildīgo iestāžu vadību, kā arī Saeimas deputātiem, Rīgas Brīvostas pārvaldi, “ABLV Bank” likvidatoriem.

Ježeks norādīja, ka kopumā Latvija apzinās situāciju baku sektorā, tomēr nepieciešams veikt virkni uzlabojumus. Viņš uzslavēja Latvijas paveikto nerezidentu noguldījumu apjoma samazināšanā. Ja 2015.gadā Latvijas bankās vietējo un Eiropas Savienības (ES) pilsoņu noguldījumi veidoja 65%, tad patlaban tie ir 90%. Tāpat Latvijā būtiski samazinājies čaulas kompāniju skaits.

Tomēr TAX3 ieskatā, Latvijai ir jāveic virkne uzlabojumu tiesu sistēmā, lai būtu vairāk izmeklēšanas lietu tieši finanšu noziegumu jomā un sekotu notiesājošu spriedumu. Ježeks sarunās ar Latvijas pārstāvjiem guvis pārliecību, ka tuvākajā laikā Latvijā var sagaidīt reālus izmeklēšanas rezultātus.

TAX3 delegācijas vadītājs piebilda, ka viņa vadītā delegācija par Latvijas tiesu sistēmas spēju cīnīties pret finanšu noziegumiem nonāca pie līdzīga secinājuma, kā Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komiteja “Moneyval”.

Arī TAX3 pārstāvis Jeppe Kofods uzsvēra, ka Latvijai ir jāstiprina finanšu noziegumu izmeklēšana un jāuzrāda apsūdzības. “Nav šaubu, ka ir notikuši likumu pārkāpumi, bet, cerams, noziedznieki stāsies tiesas priekšā,” uzsvēra Kofods.

EP seko līdzi tam, cik aktīvi dalībvalstis savā likumdošanā iestrādā ES prasības finanšu noziegumu apkarošanā, un šajā ziņā Latvijas, tāpat kā daudzu citu ES dalībvalstu rīcība nav pietiekama. “Latvija nav vienīgā ES valsts, kur ekonomiskie noziegumi ir liela problēma,” uzsvēra Kefods, piebilstot, ka naudas atmazgāšanas skandālos ir ierautas gan Dānijas, gan Vācijas bankas.

Patlaban EP darba grupa gatavos ziņojumu par situāciju Latvijā un citās ES dalībvalstīs, lai izdarītu secinājumus par iespējamām izmaiņām ES normatīvajos aktos un piedāvātu vienotu regulējumu finanšu noziegumu apkarošanai ES līmenī. Plānots, ka ziņojums būs pieejams nākamā gada pavasarī.

TAX3 komiteja turpina iepriekšējo komiteju – EP īpašo komiteju nodokļu nolēmumu un rakstura vai ietekmes ziņā līdzīgu pasākumu jautājumos (TAXE 1 un TAXE 2) un EP Nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, nodokļu apiešanas un izvairīšanās no nodokļu maksāšanas izmeklēšanas komitejas (PANA) – darbu. Visās šajās komitejās strādājuši divi Latvijas eiroparlamentārieši – Roberts Zīle un Krišjānis Kariņš.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube