Šodien no Spīķeru kvartāla ēkas Rīgā, pie Centrāltirgus, tiek aizvākta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) konstatētā partijas “Saskaņa” pretlikumīgā aģitācija, novēroja aģentūra LETA.

Trešdienas vakarā ap vides reklāmas objektiem rosās strādnieki. Notiekošo uzrauga divas Valsts policijas ekipāžas. Turpat pie ēkas šovakar izvietota arī “Saskaņas” aģitācijas telts, kurā apmeklētāji gan nav manāmi, novēroja LETA.

Ņemot vērā, ka pēc KNAB lūguma paušanas “Spikeru nami” aģitāciju nenovāca, KNAB pieņēma lēmumu par aģitācijas piespiedu novākšanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Saistībā ar notikušo ir sākta administratīvā lietvedība un vainīgajām personām tiks piemērots administratīvais sods.

“Normatīvo aktu neievērošana priekšvēlēšanu aģitācijas norisē ir uzskatāma par tiešiem draudiem sabiedriskajai kārtībai,” uzsver KNAB, “SIA “Spikeru nami” attieksme, klaji ignorējot likuma prasības un nepildot tiesībsargājošās iestādes izdotajā administratīvajā aktā uzlikto pienākumu, ir tiesiskā valstī nepieņemama rīcība.”

Izdevumi par reklāmas objekta izvietošanu tiks ierēķināti “Saskaņas” limitētajos priekšvēlēšanu tēriņos.

Valsts policijas preses pārstāve Simona Grāvīte aģentūrai LETA sacīja, ka policijas klātbūtne notikuma vietā ir tikai kārtības nodrošināšanai, bet visi jautājumi esot jāuzdod KNAB.

Uzņēmuma pārstāvis Aleksandrs Brumermanis aģentūrai LETA precīzi nekomentēja notikušo, aicinot sazināties ar darbu veicējiem.

Jau ziņots, ka KNAB 26.septembrī publiski paziņoja, ka ir lūdzis uzņēmumu “Spikeru nami” noņemt partijas “Saskaņa” pretlikumīgo aģitāciju no Spīķeru kvartāla ēkas Rīgā, pie Centrāltirgus. Spīķeros atrodas “Saskaņas” birojs. Uzņēmums šogad 12.septembrī ir noslēdzis līgumu “par pasākuma noformējuma nesēju nomu” ar partiju. Līgums bija spēkā līdz 4.oktobrim. Saeimas vēlēšanas ir 6.oktobrī.

Spīķeru kvartālā uz vienas remontējamas noliktavu ēkas līdz šodienai bija izvietoti milzīgi vides reklāmas objekti, uz kuriem attēlots “Saskaņas” valdes priekšsēdētājs Rīgas mērs Nils Ušakovs, viņa dzīvesbiedre Iveta Strautiņa-Ušakova un “Saskaņas” premjerministra kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis. Ušakovu pāra foto rotā uzraksts “Kopā”, Dombrovska reklāmas objektu rotā uzraksts “Stiprāks”, bet objektu, kurā redzams Ušakovs viens pats, rotā uzraksts “Par darbiem, ne vārdiem”. Saeimas vēlēšanās kandidē tikai Dombrovskis, taču Ušakovs redzams teju visās reklāmās kopā ar partijas deputātu kandidātiem.

Birojs pārbaudē konstatējis, ka uz “Spikeru namu” ēku kompleksa fasādes izvietotie reklāmas objekti satur netiešu aicinājumu Saeimas vēlēšanās balsot par konkrētu partiju un tās deputātu kandidātu, un tā ir uzskatāma par priekšvēlēšanu aģitāciju.

KNAB uzsver, ka uzņēmums nav atbilstoši Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteiktajām prasībām iesniedzis KNAB priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumu, tāpēc birojs lūdzis uzņēmumam nekavējoties novērst pārkāpumu, noņemot reklāmas objektu no ēku kompleksa fasādes.

Likums paredz, ka reklāmas pakalpojumu sniedzējs, kurš piedāvā izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus publiskās lietošanas ārtelpās, vismaz 150 dienas pirms vēlēšanu dienas nosūta KNAB priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumus, ieskaitot plānotās atlaides un atlaižu piemērošanas kritērijus, visam priekšvēlēšanu aģitācijas periodam un KNAB minēto informāciju nekavējoties publisko savā mājaslapā internetā. Izcenojumu nosūtīšanas termiņa pēdējā diena bija 9.maijs.

Ja reklāmas pakalpojumu sniedzējs nav nosūtījis KNAB izcenojumus, tad reklamētājam priekšvēlēšanu aģitācijas periodā ir aizliegts izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus.

“Spikeru nami” pieder Aleksandram Babenko (87%) un Igoram Bukovskim (13%). Pērn uzņēmums strādājis ar 900 000 eiro apgrozījumu un 320 000 eiro zaudējumiem. Babenko ir mazumtirdzniecības uzņēmuma “Mego” lielākais akcionārs, kādreizējais “Mono” holdinga līdzīpašnieks.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube