Lai Saeimas vēlēšanās varētu balsot arī ar personas apliecību jeb eID karti bez nepieciešamības papildus izņemt vēlētāja apliecību, ir nepieciešams arī parlamenta vēlēšanās izmantot vēlētāju reģistru, aģentūrai LETA sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

CVK jau vairākus gadus ir rosinājusi Saeimas vēlēšanās izmantot vēlētāju reģistru, norādīja Bērziņa. Attiecīgais ierosinājums nav guvis parlamenta vairākuma atsaucību.

Nosacījums līdz ar personas apliecību izņemt vēlētāja apliecību pirms 2014.gada 12.Saeimas vēlēšanām tika ieviests kā pagaidu risinājums. Centrālās vēlēšanu komisijas ieskatā tā nav labākā pieeja un to atrisinātu vēlētāju reģistra izmantošana, pauda CVK pārstāve.

Attiecībā uz izskanējušo versiju, ka vēlētāju apliecības vajadzētu sūtīt pa pastu, Centrālās vēlēšanu komisijas ieskatā arī šādai sistēmai būtu jānodrošina nepieciešamais drošības līmenis. Piemēram, jāpārliecinās, ka varēs atrisināt situāciju, ja kāds vēlētājs nebūtu saņēmis savu apliecību. Lai viņam izsniegtu jaunu, būtu jānodrošina, ka pa pastu izsūtītā vēlētāja apliecība būtu anulēta un to nebūtu iespējams izmantot balsošanā. Vēlēšanu apliecību izsniegšanas praktiskie jautājumi ir Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārziņā.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļās līdz ceturtdienai izsniegtas vien 9640 no kopumā izgatavotajiem aptuveni 60 000 vēlētāja apliecību, aģentūru LETA informēja PMLP. Vēlētāja apliecība nepieciešama, lai 13.Saeimas vēlēšanas varētu piedalīties tie Latvijas balsstiesīgie iedzīvotāji, kuri kā savu vienīgo personu apliecinošo dokumentu izmanto personas apliecību jeb kuriem nav pases.

Kā ziņots, CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars 2015.gadā aicināja 12.Saeimas deputātus atsākt iepriekšējā Saeimas sasaukumā aizsākto diskusiju par to, kā nodrošināt vēlētāju, kuru rīcībā ir tikai personas apliecība, bet nav pases, iespējas piedalīties Saeimas vēlēšanās. Jau tolaik kā piemērotāku risinājumu Cimdars norādīja vēlētāju reģistra izmantošanu.

Arī pēc tam 2017.gadā Cimdars nosūtīja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai vēstuli, kurā aicināja atsākt diskusiju par vēlētāju reģistrācijas kārtību Saeimas vēlēšanās.

No politiķiem kā viens no pamatojumiem vēlētāju reģistra neizmantošanai izskanējis, ka vairāk plusi ir iespējai cilvēkiem izvēlēties iecirkni, nevis būt piesaistītiem vienam iecirknim.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube