Klimata pārmaiņas rada briesmas veselu tautu pastāvēšanai, tā Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida (Kersti Kaljulaid) pavēstījusi tikšanās reizē ar ANO ģenerālsekretāru Antoniu Guterešu (António Guterres).

Kā ziņo Igaunijas sabiedriskais medijs ERR, Igaunijas prezidente ar ANO vadītāju tikusies ceturtdien, 1.novembrī, Ņujorkā. Sarunas laikā viņa apliecinājusi Igaunijas satraukumu cilvēka izraisīto klimata pārmaiņu iespaidu uz dabu un nepieciešamību rīkoties šajā jomā.

«Klimata pārmaiņu ietekme apdraud veselu valstu un tautu izdzīvošanu,» norādījusi Kaljulaida.

Pievēršoties starptautiskās sabiedrības iespējām rīkoties, lai mazinātu šo ietekmi, Igaunijas prezidente uzsvērusi, ka, lai samazinātu kaitīgā oglekļa dioksīda izplūdes, valstīm ir jādiskutē gan par pāreju uz zaļo enerģiju, gan arī par iespējām palielināt energoefektivitāti un iegrožot energoresursu patēriņu.

BNN jau vēstīja, ka oktobra sākumā ANO Starpvaldību panelis klimata pārmaiņu jautājumos nācis klajā ar pētījumu, kur secināts, ka, ja siltumnīcefekta gāzu izplūdes saglabāsies pašreizējā līmenī un netiks krasi samazinātas, planētas vidējā temperatūra jau līdz 2030.gadam varētu pieaugt par pusgrādu pēc Celsija.

Situācijā, kad Zeme pēdējos 50 gados jau ir uzsilusi par vienu grādu un tas ir pastiprinājis tādas dabas anomālijas kā stipras vētras, plūdi un ilgstoši sausuma periodi, ar gaidāmo pusgrādu pietiktu, lai klimats nonāktu haosa stāvoklī, tā brīdina zinātnieki.

«Pāris nākamie gadi, visticamāk, būs paši svarīgākie cilvēces vēsturē. (..) Nu tas ir valstu valdību rokās. Tā ir valdību atbildība rīkoties šajā jomā,» šādi pētījumu komentējusi Debra Robertsa (Debra Roberts), ANO Starpvaldību paneļa klimata pārmaiņu jautājumos līdzpriekšsēdētāja.

 

Ziņu avots: BNN

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube